22 SEPTEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peştii guppy adoptă strategii diferite pentru a face faţă situaţiilor stresante
Peştii guppy adoptă strategii diferite pentru a face faţă situaţiilor stresante
Peştii au personalităţi complexe, iar fiecare exemplar reacţionează conform propriului caracter atunci când se confruntă cu situaţii stresante, unii dintre indivizi demonstrând mai mult curaj decât alţii, potrivit unui studiu publicat recent de Universitatea Exeter, informează AFP.
Cercetătorii au studiat o populaţie de Trinidadian guppy, peşti mici originari din America de Sud, care au suportat cu bine viaţa în acvariu, şi au observat că fiecare exemplar a răspuns în propriul său mod la stres, chiar dacă fuseseră confruntaţi cu situaţii diferite.
Atunci când sunt plasaţi într-un mediu nefamiliar, guppy adoptă strategii diferite pentru a face faţă acestei situaţii stresante — mulţi încearcă să se ascundă, alţii încearcă să scape, alţii explorează cu atenţie locurile şi aşa mai departe, după cum a explicat Tom Houslay de la Centrul pentru Ecologie şi Conservare al universităţii din sud-vestul Marii Britanii.
Experimentul a fost efectuat în mod repetat şi de fiecare dată fiecare exemplar de guppy şi-a păstrat propriul său tip de comportament, se subliniază în studiul publicat în revista ''Functional Ecology''.
În faza următoare a cercetării oamenii de ştiinţă vor încerca să determine contribuţia genetică şi de mediu la aceste comportamente pentru mai buna înţelegere a procesului evolutiv şi pentru a afla dacă diferite strategii comportamentale se menţin când specia evoluează, după cum a explicat profesorul Alastair Wilson. ''Dorim să cunoaştem modul în care personalitatea are legătură cu alte faţete ale vieţii şi până la ce punct acest lucru este determinat de influenţele genetice — mai degrabă decât cele de mediu'', a spus acesta, conform Phys.org. ''Scopul este acumularea de cunoştinţe cu privire la procesele de evoluţie, a modului în care strategiile comportamentale s-ar putea menţine pe măsură ce speciile evoluează'', a adăugat Wilson.

Articole înrudite