22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un mare spital destinat şoimilor, la Abu Dhabi (FOTO)
Un mare spital destinat şoimilor, la Abu Dhabi (FOTO)

Creşterea şoimilor pentru vânătoare este o parte importantă a moştenirii culturale arabe, maiestuoasele păsări fiind folosite în trecut de nomazii deşertului pentru vânarea dropiilor şi alte animale. Spitalul Abu Dhabi Falcon este susţinut de guvern şi este principalul centru mondial pentru medicina şi cercetarea vieţii acesei specii care este pe cale de dispariţie, singura modalitate de deţinere legală în Emiratele Arabe Unite fiind cea în captivitate, cu paşaport individual.
Spitalul şoimilor are ca obiectiv oficial „protejarea, conservarea, cercetarea şi promovarea sănătăţii, vieţii şi tradiţiei şoimilor crescuţi în captivitate şi sălbatici”. Personalul instituţiei trebuie să orienteze eforturile guvernului de la Abu Dhabi pentru a îmbunătăţi şi proteja bunăstarea animalelor şi pentru a creşte gradul de conştientizare şi responsabilitatea oamenilor.
Spitalul are camere individuale cu aer condiţionat pentru peste 200 de păsări. În fiecare an, aproximativ 11.000 de şoimi intră în grija sa. Falcon Hospital oferă servicii veterinare generale, examinări de sănătate, proceduri de endoscopie, servicii chirurgicale, o unitate de oftalmologie şi o linie telefonică de urgenţă 24 de ore din 24. Cazurile care nu sunt urgente - purtând încă gluga din piele care le menţin calmul - sunt aşezate pe stinghii până când le vine rândul pentru tratament. Şoimii aflaţi în condiţii critice sunt transportaţi în grabă într-o sală de operaţii, unde o echipă este în aşteptare 24 de ore din 24 pentru a efectua o intervenţie chirurgicală delicată care poate dura câteva ore. Mai târziu, păsările bolnave sunt mutate în unităţi de terapie intensivă.
Interesantă este grija pentru penajul acestor pasări, orice degradare a unei pene cere ca aceasta să fie rapid înlocuită cu una identică dintr-o rezervă specială. Pana nouă este lipită cu un adeziv special pe foliculul rămas gol.
Spitalul este condus de Margrit Gabriele Müller, medic veterinar venit din Germania, care declară ca „unii şoimi grav bolnavi sunt plasaţi în incubatoare concepute iniţial pentru bebeluşi umani. Ceea ce funcţionează pentru copii, este bun şi pentru şoimi, mai ales că nu există echipamente sau instrumente speciale pentru aceşti pacienţi cu gheare şi clonţ. În Europa şi America, şoimul este parte a unui sport. Dar aici, în Emirate, şoimul a fost în mod tradiţional un mijloc de asigurarea a cărnii. Viaţa era foarte grea în deşert, iar vânătoarea cu şoimi era esenţială pentru supravieţuirea familiilor de beduini. Cei de aici îşi iubesc păsările aşa cum îşi iubesc proprii copii”, spune doctor Müller.
Nu este deloc surprinzător că Abu Dhabi a investit atât de mult în spitalul dedicat şoimilor, transformând un complex prăfuit din apropierea aeroportului principal într-o facilitate strălucitoare de clasă mondială. Pacienţii sunt aduşi în mod regulat din Emiratele Arabe Unite şi din alte ţări din Golful Arabic, inclusiv Arabia Saudită, Qatar, Kuweit şi Bahrain.
Spitalul îşi deschide porţile pentru vizite turistice de două ori pe zi care permit publicului să urmărească procedurile medicale, să afle despre munca echipei şi chiar să hrănească şoimii. Turul ghidat la spitalul de păsări este acum una dintre atracţiile de top din Abu Dhabi. FOTO, mai jos!

  • Galerie Foto:

Articole înrudite