03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce au în comun Mircea Toader, Emmanuel Macron şi Joe Biden
Ce au în comun Mircea Toader, Emmanuel Macron şi Joe Biden

În cea mai recentă investigaţie publicată de RISE Project, "Maşinăria Uber", apare şi numele fostului parlamentar gălăţean şi lider al filialei judeţene PDL, Mircea Toader, care, în 2015, în calitatea de vicepreşedinte al Comisiei de Transporturi din Parlament şi responsabil de amendamentele pentru Legea taximetriei, ar fi promis unor reprezentanţi Uber că va întârzia orice modificări ale legislaţiei referitoare la ridesharing, potrivit sursei citate.

"Corespondenţa confidenţială din interiorul Uber, gigantul american care a revoluţionat transportul de persoane la nivel global, dezvăluie metode ilicite pentru cucerirea unor noi pieţe. Deşi s-a promovat ca un pionier al revoluţiei digitale, Uber a apelat la practici vechi ca să obţină favoruri de la politicieni influenţi. Corporaţia a cheltuit sume importante pentru angajarea unei armate de consultanţi externi care să pună în funcţiune maşinăria de influenţă a decidenţilor politici. Între 2014 şi 2016, reprezentanţii Uber s-au întâlnit cu peste 100 de politicieni şi decidenţi din 17 ţări, printre care Emmanuel Macron sau Joe Biden, precum şi cu membri ai Parlamentului European şi reprezentanţi ai Comisiei Europene", se arată în investigaţie.

Astfel, în 2015, reprezentanţii Uber s-au întâlnit şi cu doi demnitari români. Iulian Matache, atunci secretar de stat în Ministerul Transporturilor, şi Mircea Toader, care era vicepreşedintele Comisiei de Transporturi din Parlament şi responsabil de amendamentele pentru Legea taximetriei. "Ne-a confirmat că se vor introduce amenzi pentru cei fără un medalion de Taxi, dar nu vor afecta operaţiunile Uber şi a promis că va întârzia orice modificări viitoare până când ne dăm seama ce vrem şi ce se poate face în privinţa legislaţiei pe ridesharing", notau reprezentanţii Uber.

Contactat de autorii investigaţiei, Mircea Toader neagă că s-ar fi implicat în aşa ceva: "Care companie? Nici nu ştiu cine e compania. Eu am mers o singură dată cu Uber şi nu sunt în programul lor. Deci, nu am niciun fel de comentariu. (…) dar nu am promis la nimeni. La cine să promit? Dacă promiţi, trebuie să şi faci ceva".


Articole înrudite