18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Conurbaţia Galaţi-Brăila, doar pe hârtie
Conurbaţia Galaţi-Brăila, doar pe hârtie

Cu ceva timp în urmă liderul PDL Galaţi, Doruleţ Resmeriţă, acum liberal, îşi exprima admiraţia pentru tenacitatea cu care vecinii noştri brăilenii se dezvoltă încet, dar sigur, atrăgând investitori cărora alte administraţii le-au închis uşile în nas şi pentru că au inclus în strategia de dezvoltare reluarea proiectului Galaţi-Brăila. Însă dezvoltarea reală a acestui proiect pare sortit eşecului, întrucât oamenii politici s-au tot certat pe banii pe care urmau să îi încaseze, timp în care cele trei judeţe care ar fi putut beneficia de apariţia unei conurbaţii prospere la confluenţa celor trei judeţe (Galaţi, Brăila şi Tulcea) devin din ce în ce mai sărace, în loc să fi înflorit drept a doua cea mai mare aglomerare urbană, după capitala Bucureşti. Nicuşor Ciumacecnco, copreşedintele municipalei liberale, unul dintre susţinătorii proiectului în cadrul negocierilor purtate petru dezvoltarea conurbaţiua în mandatul de viceprimar (2008-2012) a declarat: „Cred că în actuala conjunctură a clasei politice din România nu poţi să faci un astfel de proiect. Totdeauna ne-am cramponat pe cine strânge taxele şi impozitele. Sunt lucruri mici pentru o clasă politică cu oameni mici. (...) Cred că e un monument de prostie ce s-a întâmplat (în negocierile dintre politicienii gălăţeni şi brăileni - n.r.)” La rândul său, celălalt copreşedinte, senatorul Paul Ichim, a arătat că lipsa colaborării a dus la pierderea tuturor: “Ce mă interesa dacă se făcea podul (peste Dunăre - n.r.) 5 kilometri mai încoace sau mai încolo?! Şi dacă se făcea o aglomerare urbană adevărată, toţi trăiam”, a precizat Ichim. Şi fiindcă părţile politice nu s-au înţeles, singurul capitol la care excelăm este şomajul, Ichim a mai adăugat: “Cele mai bune cifre le prezentăm la şomaj”.
Nu putem susţine că au lipsit complet şansele. Chiar şi de la nivel european, fosta europarlamentară Adriana Ţicău, din poziţia de vicepreşedinte al Comisiei de transporturi din cadrul Parlamentului European (în mandatul anterior, acum nemafiind europarlamentar - n.r.) a susţinut intens dezvoltarea unor proiecte pe transporturi, cu finanţare europeană care să genereze dezvoltarea economică a celor trei judeţe aflate la vărsarea Dunării.
Concluzia este simplă şi a fost formulată de senatorul liberal Ichim: “Constanţa va mânca toţi banii! Este o diferenţă palpabilă între Ardeal şi Moldova. (…) Dacă avem asemenea decidenţi la Galaţi, noi (politicienii - n.r.) am făcut greşeala: nu am pus oamenii potriviţi!”.


Articole înrudite