29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): „Amnistia fiscală poate fi o soluţie dacă are în vedere beneficiile pe care le vor avea contribuabilii care au fost corecţi!”
Cristian Dima (ALDE): „Amnistia fiscală poate fi o soluţie dacă are în vedere beneficiile pe care le vor avea contribuabilii care au fost corecţi!”

Subiectul amnistie fiscale readus în atenţie de Guvernul României, la aproape trei ani de la precedenta măsură de acest gen, naşte controverse deşi au fost depuse 16.525 cereri de către firme şi 19.124 de solicitări formulate de persoanele fizice. Preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima, în acelaşi timp şi om de afaceri care cunoaşte foarte bine mediul antreprenorial gălăţean consideră că, pentru ca această măsură să poată fi de un real ajutor, ea trebuie pregătită în mod temeinic, iar cetăţenii trebuie să fie corect informaţi.
”Amnistia fiscală poate fi o soluţie dacă este folosită cu discernământ şi are în vedere beneficiile pe care le vor avea contribuabilii care au fost corecţi! În principiu sunt de acord cu varianta unei amnistii fiscale, însă dacă ea se gândeşte în interesul contribuabilului. Mi se pare un aspect important cum ne justificăm gestul faţă de toţi cei care se luptă cu economia de piaţă şi sunt corecţi, cu toate că nu le este uşor? Mai mult, se gândeşte în această schemă de amnistiere cum să fie răsplătiţi cei care au respectat prevederile legale, care de multe ori sunt stufoase şi greoaie? Ei ce beneficii vor avea pentru că au fost corecţi? Din păcate, în ultimii ani, capitalul românesc, antreprenorii români au fost permanent hăituiţi, au fost mai tot timpul ţinte pentru organele propriului stat. Au fost permanent scoşi în piaţa publică şi arătaţi ca exemple negative. Trebuie să învăţăm să le facem cinste acestor antreprenori autohnoni prin încurajarea lor. Amnistia nu trebuie să scutească pe nimeni de plata taxelor şi impozitelor, toată lumea trebuie să le plătească. Trebuie să vorbim prin amnistie de un stimulent. Eu cred că vor fi foarte multe companii şi persoane fizice care pot fi interesate să acceseze acest stimulent, dacă el va fi sub forma următoare: dacă îţi plăteşti de acum încolo, până la un anumit termen x taxele la zi, dacă plăteşti principalul, nu te mai pun să mai plăteşti acele penalizări la penalizări. Este o logică simplă, dar care poate da roade, pentru că penalizări la penalizări nu înseamnă altceva decât posibilitate de a ajunge în faliment şi, în loc să avem firme care îşi plătesc toate datoriile la zi şi dobânda, o să avem firme în faliment. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) are o certă viziune despre cum trebuie să fie viitorul României. Această viziune se bazează pe o dezvoltare economică susţinută de investiţii şi pe sprijinirea capitalului autohton. Aşadar, un lucru se impune de la sine: trebuie să ajutăm capitalului românesc. Dar sprijinirea capitalului românesc nu presupune nicidecum alungarea capitalului străin. Sprijinim şi investitorii străini prin scădere de taxe şi impozite, prin ajutoare, dar cu siguranţă, nu se mai pot repeta situaţiile din guvernarea Cioloş, când Ministerul Finanţelor a selectat doar companii cu capital străin pentru a primi ajutoare de stat”, a declarat Cristian Dima.


Articole înrudite