29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: Au dezinformat cu premeditare când au spus că nu va creşte preţul la energie
Cristian Dima: Au dezinformat cu premeditare când au spus că nu va creşte preţul la energie

Milioane de români sunt nevoiţi să achite facturi mai mari la energie electrică, deşi guvernanţii ne asigurau pe toţi că liberalizarea pieţei de energie va aduce ieftiniri. Banca Naţională a făcut o analiză a liberalizării pieţei de energie electrică şi a concluzionat că facturile au crescut, în medie, cu 18,4%. Oficialii nu au făcut decât să dezinformeze 6 milioane de clienţi casnici.
În luna decembrie a anului trecut se întreceau în declaraţii: „Nu va creşte preţul la energie!“, „Se va modifica legislaţia astfel încât oamenii să nu plătească mai mult!“ etc.
Procesul de liberalizare a pieţei de energie s-a desfăşurat în mare linişte pe tot parcursul anului 2020 într-un anonimat total. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE nu şi-a respectat obligaţia de a informa  corect şi complet populaţia, ba mai mult de atât, într-o nepăsare totală faţă de români, a publicat Ghidul de Liberalizare a Pieţei de Energie Electrică cu doar 14 zile înainte de liberalizare. Cu câteva zile înainte de liberalizarea pieţei energiei electrice, ANRE a prezentat proiectul de Ordin prin care arăta că piaţa se va liberaliza la data de 1 ianuarie 2021. Însă cu pandemia, cu sărbătorile de iarnă, cu carantină şi alte multe necazuri pe cap, românii s-au trezit că au intrat în „Furnizare de Ultimă Instanţă“, iar acum suportă preţuri mai mari cu peste 18% la energie electrică.
În plus, o eroare făcută cu rea credinţă a fost nedefinirea consumatorului vulnerabil, care ar fi trebuit să rămână, fără discuţii, în zona preţului protejat. Procedându-se astfel, aceasta ar fi fost în primul rând o măsură de protecţie a populaţiei. S-a putut amâna orice cu motivaţia că suntem în pandemie, dar să amâne şi această liberalizare a pieţei de energie electrică, nu au putut sau nu au vrut!


Articole înrudite