02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: ”Din banii bugetului local se finanţează în primul rând şi cu prioritate sportul de masă, nu performanţa”
Cristian Dima: ”Din banii bugetului local se finanţează în primul rând şi cu prioritate sportul de masă, nu performanţa”

Clubul Phoenix, a creat nenumărate dispute printre aleşii locali, la ultima şedinţă ordinară de Consiliu Local. Discuţiile au pornit de la faptul că în documentele ce însoţeau proiectul de hotărăre, nu era trecută suma ce urma a fi alocată acestui club, drept pentru care consilierii ALDE au cerut să fie menţionată suma alocată. Ca urmare a disputelor dintre consilierii ALDE şi primar, proiectul de hotărâre prin care se aproba finanţarea acestui club cu o sumă neprecizată a fost scoasă de pe ordinea de zi. În urma acestei şedinţe, CS Phoenix Galaţi a anunţat retragerea celor două echipe feminine din Liga Naţională şi Liga 1. Cel mai vocal şi oarecum ” condamnat” pentru desfiinţarea acestui club a fost consilierul local ALDE Gheorghe Bugeag care a solicitat precizarea sumelor din cadrul acestui proiect de hotărâre.
În cadrul unei conferinţe de presă, ALDE Galaţi a ţinut să îşi prezinte punctul de vedere referitor la acest subiect, preşedintele organizaţiei, Cristian Dima, declarând că din banii bugetului local se finanţează în primul rând şi cu prioritate sportul de masă, nu performanţa.
”Din bugetul local se finanţează în primul rând şi cu prioritate sportul de masă. Nu se finanţează performanţa. Parcă am mai discutat, am avut o echipă de volei care a jucat în Cupa Campionatelor Europene. Era finanţată de un privat. Am avut echipă de hockey care a câştigat Campionatul României, a jucat în Campionatul European, în Campionatul Mondial, a fost finanţată cu prioritate de o societate şi de un privat. Aşa, înţelegem că sportul de masă să fie susţinut din contribuţiile Consiliului Local, dar, performanţa, atunci când depăşeşte un anumit prag de cheltuieli, să identifice şi susţinători din mediul privat şi antreprenorial”, a declarat Cristian Dima.

Consilierii ALDE Galaţi: ”Există o creştere de 22 ori a finanţării Clubului Phoenix”

”Eu am fost paratrăsnetul acestui proiect de hotărâre şi, de aici, au fost şi discuţiile principiale cu primarul şi aşa mai departe, pe care le trec cu vederea deocamdată. Dar ce vreau să vă spun? Gândiţi-vă că, în 2010, Clubul Phoenix, a primit 135.000 lei, în 2011 primeşte 235.00 lei, în 2012, 300.000, în 2013, 891.00 lei, în 2014, un miliard două sute cincizeci de mii de lei vechi, în 2015, un miliard şapte sute şaizeci şi şase mii lei (vechi), în 2016, două miliarde opt sute de mii de lei (vechi) lei. Deci, există o creştere de 22 ori a finanţării acestui club şi cu ce efecte? O echipă de Divizie Naţională A fete ,care au avut 6 meciuri anul ăsta, n-a câştigat niciun punct, deci a pierdut toate cele 6 meciuri, iar în ceea ce priveşte echipa de seniori, antrenorul a declarat: ”Ne chinuim şi sperăm să rămânem în divizia A”. Păi, se justifică această finanţare extraordinară în condiţiile în care alte echipe care au fost şi campioane naţionale şi aşa mai departe, au primit mai puţin decât acest club Phoenix, părerea mea e că nu se justifică şi doresc touşi să fie sport în Galaţi, să fie şi baschet în Galaţi, dar în nişte limite rezonabile vizavi de finanţare”, a declarat Gheorghe Bugeag.
Un cuvânt de spus, referitor la acest subiect a avut de spus şi fostul viceprimar, Radu Cosca: ”Mai erau şi alte 9 cluburi care au solicitat şi aveau cerere de solicitare pentru suplimentarea finanţării şi care nu au primit nici un rezultat şi atunci am spus, hai să vedem ce bani sunt alocaţi pentru sport la viitoarea rectificare şi în funcţie de cererile celorlalte cluburi, în funcţie de performanţe şi realizări să le putem aloca. Vreau să vă spun că şi la acest moment, am câteva exemple, şi cred că din 10 cluburi 9 sunt care nu şi-au primit banii din alocările pe luna septembrie. Vă dau un exemplu, Secţiei de Hockey a Clubului Sportiv Municipal Dunărea i-a fost alocată o sumă de 6 miliarde bani vechi, în luna septembrie şi nu a primit nici un leu. Clubul Danubius Handbal feminin şi masculin, mai au de primit vreo trei miliarde cincisute de mii de lei vechi.. Au solicitat, deocamdată nu sunt bani. Deci problema, probabil nu a fost a banilor, poate a rezultatelor, poate a fost altă strategie, dar de aici a arunca în spatele cuiva că este demolatorul sportului gălăţean şi că datorită acestui vot s-a retras echipa şi a ajuns la faliment, e distanţă lungă”.


Articole înrudite