20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: "România normală" este de fapt "România vândută!"
Cristian Dima: "România normală" este de fapt "România vândută!"

Luni, Ministerul Finanţelor s-a împrumut de la bănci aproape un miliard de lei, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benhmark. Această informaţie a fost făcută publică de Banca Naţională a României, dar opoziţia de paie este preocupată de orice altceva numai de datoriile imense pe care le face guvernul penelist. Mai exact, Guvernul a împrumutat, luni, 951,4 milioane de lei de la bănci. Marţi a avut loc o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 milioane de lei.

Şi de parcă nu ar fi suficient, Ministerul Finanţelor are în plan împrumuturi de la băncile comerciale de 4,6 miliarde de lei, din care 600 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi patru miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat. Toate acestea numai în luna februarie! Nici în ianuarie nu a fost mai bine, căci statul a mai împrumutat încă 5 miliarde lei, sumă destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Dar aceste împrumuturi vin după ce anul trecut, Guvernul PNL s-a împrumutat în total aproximativ 34 miliarde euro, adică cu aproximativ 80% decât suma cu care România s-a împrumutat în anul 2019.

Cu astfel de politici economico-financiare, ţara a intrat deja într-o criză profundă, iar numai gândul că datoriile făcute în ultimul an de zile îndatorează ţara pe următorii 20-30 de ani nu ne facem decât să constatăm că Guvernul Cîţu a vândut inclusiv viitorul copiilor noştri. Nu este deloc clar nici pe ce s-au dus toţi aceşti bani. Investiţii noi nu sunt, nici cele începute nu mai sunt finanţate! Deja se vorbeşte de măsuri de austeritate care vor stoarce şi sufletul din români pentru a plăti datoriile nesfârşite făcute în doar un an de zile! "România normală" este de fapt "România vândută!".


Articole înrudite