22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica: "Galaţi şi Brăila pot face proiecte prin care să atragă 5 mld. euro prin PNRR şi prin noul exerciţiu financiar european"
Dan Nica: "Galaţi şi Brăila pot face proiecte prin care să atragă 5 mld. euro prin PNRR şi prin noul exerciţiu financiar european"

Europarlamentarul Dan Nica, membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European, a afirmat că, împreună, Galaţi şi Brăila pot face proiecte prin care să atragă 5 mld. euro luate prin PNRR şi prin noul exerciţiu financiar european. Declaraţiile au fost făcute în cadrul Conferinţei ZF/Liberty Steel "Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde".
"Ne-am propus ca pe toate componentele pe care le avem în PNRR să luăm câteva miliarde de euro în Galaţi - Brăila. Împreună, cele două pot depăşi lejer 5 mld. euro pentru perioada următoare pentru proiectele pe care ştiu că le au pregătite", a declarat Dan Nica.
Europarlamentarul a mai declarat, în cadrul conferinţei, că este o propunere a Comisiei Europene, care acum este în dezbaterea Parlamentului European, privind ajustarea mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră.
"Combinatul din Galaţi este unul dintre cei mai mari producători de oţel din centrul şi estul Europei şi va rămâne aşa. Nu îmi place să văd pe piaţă produse care vin din Turcia şi nu numai, mai sunt şi alte ţări care nu respectă obligaţiilor de mediu în producerea oţelului - China, India şi aşa mai departe. Astfel, Comisia Europeană s-a hotărât şi a venit cu această propunere de directivă europeană care spune că pe orice piaţă din Uniunea Europeană nu poţi să vii şi să aduci oţel fără să plăteşti o suprataxă egală cu acele costuri pe care un producător din UE este obligat să le suporte pentru a respecta directivele de mediu. Vom asista cu toţii la o repunere în drepturi a competitivităţii industriei europene şi celei româneşti, toată lumea va lupta de la acelaşi nivel", a mai spus Dan Nica.
Acesta a mai sublinita că în Fondul de Tranziţie Justă sunt 2 mld. euro dintre care jumătate trebuie antamaţi până la finalul anului viitor.
"Sunt bani pentru şase judeţe. Doar în domeniul siderurgiei sunt deschise mai multe apeluri de proiecte pentru producerea de oţel curat, dintre care unul cred că are 1,5 mld. euro. România are datoria şi obligaţia să îşi stabilească obligaţiile strategice, ce vrem noi pentru ţară şi astfel şi ceilalţi vor avea răspunsul la întrebarea de ce să investeşti în România. Sumele pe care le are România în acest domeniu sunt foarte mari, vom avea la dispoziţie aproape 80 mld. euro în următorii 7 ani, ceea ce înseamnă un potenţial foarte mare", a mai declarat europarlamentarul Dan Nica.


Articole înrudite