25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica: România în Schengen! Consiliul UE trebuie să ţină cont de rezoluţia votată de Parlamentul European
Dan Nica: România în Schengen! Consiliul UE trebuie să ţină cont de rezoluţia votată de Parlamentul European

Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că rezoluţia votată astăzi de forul europarlamentar "îndeamnă Consiliul să adopte până la sfârşitul anului 2022 decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre la începutul anului 2023. Exista unanimitate în Parlament că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011", a declarat Dan Nica.
Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a votat astăzi rezoluţia pentru soluţionarea aderării României la Spaţiul Schengen, ca urmare a solicitării delegaţiei social-democrate în Parlamentul European. Demersul de a avea o dezbatere cu rezoluţie pe problema Schengen a fost susţinut de Grupul politic S&D şi de majoritatea grupurilor politice.
Menţinerea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria şi România are un impact negativ asupra principiului egalităţii şi nediscriminării în cadrul UE, precum şi asupra exporturilor şi importurilor din şi către ambele state membre şi asupra operaţiunilor de transport din şi către unele dintre cele mai mari porturi de marfă şi de pasageri din sudul Europei, generând pierderi ale profiturilor şi creşteri ale cheltuielilor.
Menţinerea controalelor la frontierele interne ale Uniunii şi reintroducerea acestor controale în spaţiul Schengen au un impact considerabil şi asupra vieţii cetăţenilor europeni, în special asupra lucrătorilor mobili şi a tuturor celor care beneficiază de principiul liberei circulaţii în interiorul UE, şi subminează grav încrederea acestora în instituţiile europene şi în integrarea europeană.


Articole înrudite