16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica: Susţinem eforturile Comisiei Europene, dar sunt mai mulţi români îngrijoraţi de sfârşitul lunii, decât de schimbările climatice
Dan Nica: Susţinem eforturile Comisiei Europene, dar sunt mai mulţi români îngrijoraţi de sfârşitul lunii, decât de schimbările climatice

Liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenţia că în România sunt mult mai mulţi cetăţeni îngrijoraţi de sfârşitul lunii, decât de schimbările climatice, în contextul Pachetului Fit for 55, propus de Comisia Europeană, care va creşte facturile la energie si combustibil pentru toţi cetăţenii.

„Această propunere va obliga furnizorii de energie si carburanţi să cumpere drepturi de poluare, iar preţul se va reflecta direct în factura consumatorului. Creşterea preţului combustibililor va conduce către un lanţ nesfârşit de scumpiri (alimente, transport, energie şi utilităţi), greu de suportat de cetăţenii români care nu beneficiază, din păcate, de nicio politică guvernamentală de creştere a nivelului de trai. Ar fi inuman să ajungem în punctul în care familiile cu venituri mici să fie cele care să plătească cel mai mult factura acestui demers, de altfel unul constructiv şi de viitor, dar în absenţa unor măsuri active de compensare”, a explicat Dan Nica.

Eurodeputatul PSD admite că deşi pachetul menţionat are multe elemente importante şi benefice, fiind compus din 12 propuneri legislative menite să reducă emisiile şi să putem atinge obiectivele fixate în ceea ce priveşte legea climatică, unele dintre aceste măsuri riscă să aibă un impact negativ asupra cetăţenilor vulnerabili, mai ales prin extinderea sistemului de certificate de emisii poluante (sistemul ETS) pentru carburanţii de transport si pentru energia termică pentru locuinţe.

Social-democratul a mai arătat că Fit for 55 mai prevede ca autorităţile publice, inclusiv cele locale, să fie obligate să renoveze 3% pe an din clădiri, în timp ce Fondul Social pentru Climă, propus pentru statele aflate în dificultate, va însemna ca jumătate din suma prevăzută să provină din bugetul propriu al statelor membre, lucru extrem de dificil de realizat de ţara noastră, în condiţiile austerităţii şi a datoriei publice fără precedent.

„Pachetul prezentat astăzi de Comisie este cel mai ambiţios pachet legislativ din această legislatură, iar Delegaţia Română S&D salută angajamentul CE pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Susţinem aşadar aceste eforturi, multe dintre propuneri fiind benefice, însă dacă dorim cu adevărat ca această tranziţie către o economie decarbonificată să devină realitate, ea trebuie să aibă în prim plan cetăţeanul şi să fie bazată pe principiul potrivit căruia nimeni nu este lăsat în urmă şi nimeni nu este tratat cu o dublă măsură”, a mai spus eurodeputatul PSD.

În acelaşi timp, Dan Nica s-a arătat surprins de faptul că în propunerea de astăzi Comisia  nu a inclus o revizuire a pachetului pe mobilitate, care prevede întoarcerea camioanelor goale în ţara de origine, odată la două săptămâni.

„Această aberaţie legislativă are un efect nociv asupra mediului, aşa cum o arată însăşi studiul de impact al CE. Ne aşteptăm ca, din această perspectivă, Comisarul pe Transport, Adina Vălean, să introducă măsura în pachet, în scopul alinierii cadrului legislativ european cu obiectivele climatice”, a precizat şeful Delegaţiei PSD din Parlamentul European.


Articole înrudite