03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul Bogdan Rodeanu a depus un pachet de legi care vizează Poliția Locală
Deputatul Bogdan Rodeanu a depus un pachet de legi care vizează Poliția Locală

"Românii au cerut transparență și eliminarea abuzurilor Poliției Locale. La rândul lor, polițiștii locali au cerut protecție în fața ultrajului și dotări pentru a putea lucra eficient. Așa că, împreună cu Teodor Lazăr, colegul meu din Camera Deputaților, am depus un pachet de legi care vizează Poliția Locală după consultări cu aleși locali si reprezentanți ai Sindicatului National al Polițiștilor si Funcționarilor MERIDIAN", a  afirmat deputatul USR, Bogdan Rodeanu.

Unul dintre proiecte pune în legalitate utilizarea și dotarea politiștilor locali cu body-cam-uri pentru că în acest moment doar Poliția Națională folosește aceste dispozitive, spre deosebire de polițiștii locali cărora legea încă nu le permite să o facă. "Acest proiect de lege va trece în mod sigur de Parlament. Nu sunt motive raționale și legale pentru a fi refuzat", afirmă deputatul gălățean.

După ce legea va fi votată și promulgată iar polițiștii locali vor utiliza aceste camere video individuale, montate pe uniformă, în deplină legalitate, cetățenii vor fi protejați de abuzurile polițiștilor locali (care vor putea fi probate de înregistrări) iar polițiștii locali își vor putea proba legal orice acțiune din spațiul public.

Obiectivele acestei legi sunt, în primul rând, protecția cetățeanului în interacțiunea cu polițistul local, dar și desființarea acuzațiilor nefondate din partea celor care nu vor să respecte legea.

"Mai este un aspect: aceste camere video nu îi ajută doar pe polițistii locali și îi protejează pe cetățeni. Implementarea acestui sistem va arăta clar cine muncește și mai ales cum se muncește în Poliția Locală. Vom putea afla cine patrulează și câte ore a stat printre cetățeni.

Vom putea afla și cine stă ascuns prin birouri, cu salariu și protecție politică.

Și când vorbim de protecție politică, atunci putem discuta direct despre Șerifii primarilor din România, beneficiari de pensii speciale și care ocupă funcții de conducere în Polițiile Locale din țară și blochează organigrame finanțate din belșug cu bani publici. În tot acest timp, tineri competenți și integri nu pot deveni polițiști locali sau nu au posibilitatea de a promova decât dacă slujesc partidul, contrar voinței lor", susține Bogdan Rodeanu.


Articole înrudite