27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene, propunerea USR-PLUS pentru "România Educată"
Desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene, propunerea USR-PLUS pentru "România Educată"

După întâlnirea de la Cotroceni, de luni, 05 iulie 2021, pe tema proiectului "România Educată", Dan Barna, liderul USR-PLUS, a declarat că a propus desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene şi "transformarea lor în ceea ce ar trebui să fie, în structuri care să verifice calitatea actului de învăţământ şi nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, aceasta trebuie să meargă spre administraţia locală". Copreşedintele USR-PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, la rândul său, că "inspectoratele şcolare trebuie reorganizate".

Liderii USR-PLUS au afirmat că au discutat cu preşedintele Iohannis şi despre modificări la nivelul învăţământului profesional, pentru ca elevii "să aibă posibilitatea să fluctueze, să meargă dintr-un sistem în celălalt astfel încât fiecare să-şi poată găsit vocaţia cea mai potrivită": "Inspectoratele şcolare - este o iniţiativă pe care noi, USR-PLUS, am susţinut-o - desfiinţarea acestora şi transformarea lor în ceea ce ar trebui să fie, în structuri care să verifice calitatea actului de învăţământ şi nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, aceasta trebuie să meargă spre administraţia locală. Sunt elemente care vor mai fi, tot aşa, dezbătute", a spus Barna. "Am avut un schimb de opinii, deja legat de câteva idei privind reforma instituţională din educaţie sau felul în care se creşte performanţa sistemului instituţional printr-o mai mare descentralizare, prin implicarea mai mult a şcolii, a consiliului de administraţie, a părinţilor la nivel local", a spus Cioloş.

Desfiinţarea inspectoratelor şcolare a fost una dintre condiţiile propuse încă de anul trecut, după alegerile parlamentare, de USR-PLUS, Coaliţiei de guvernare. Aceasta măsură nu a fost introdusă în programul de Guvernare al Guvernului Cîţu. Ministrul Educaţiei spunea, în ianuarie 2021, legat de acest subiect, că desfiinţarea pripită a inspectoratelor şcolare ar genera "un adevărat dezastru, o lovitură finală dată unui sistem aflat în suferinţă. Acest lucru trebuie făcut, dar trebuie pregătit în timp. Nu voi susţine o desfiinţare haotică a inspectoratelor, dar voi susţine o descentralizare".

Barna a mai spus luni, pentru G4Media.ro că "în ceea ce priveşte organizarea sistemului de Educaţie, pachetul de reforme prevede spargerea actualelor inspectorate judeţene şi împărţirea atribuţiilor lor între Centrele Judeţene pentru Învăţământ Preuniversitar şi Centrele Judeţene pentru Formare Continuă, Asistenţă şi Resurse Educaţionale". Liderul USR-PLUS, Dan Barna a mai explicat că "este practic o fereastră de oportunitate de doi ani, doi ani şi jumătate, până în proximitatea alegerilor din 2024 în care statul are şi resursa de program, acest proiect în «România Educată», are şi susţinerea şi în Parlament şi Guvern pentru ca o reformă în educaţie să devină o realitate".


Articole înrudite