24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europarlamentarul Dan Nica, numit raportor al instituţiei pentru Actul Uniunii Europene privind cipurile
Europarlamentarul Dan Nica, numit raportor al instituţiei pentru Actul Uniunii Europene privind cipurile

Eurodeputatul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a fost numit raportor al instituţiei pentru Actul Uniunii Europene privind cipurile, care va mobiliza investiţii publice şi private în valoare de peste 43 de miliarde euro.

"În ultimul an, Europa s-a confruntat cu perturbări ale aprovizionării cu microcipuri, ceea ce a cauzat penurie în mai multe sectoare economice, având şi consecinţe grave pentru societate. Multe sectoare economice din UE, printre care cele ale autovehiculelor, energiei, comunicaţiilor şi sănătăţii, precum şi sectoare strategice ca apărarea, securitatea şi spaţiul, sunt ameninţate de astfel de perturbări ale aprovizionării. Uniunea are însă toate atuurile pentru a deveni lider industrial pe piaţa de microcipuri a viitorului, ambiţia sa fiind aceea de a-şi dubla cota actuală din producţia mondială, pentru a ajunge la o pondere de 20% până în 2030", a declarat Dan Nica în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Mai mult, acesta a adăugat că "România trebuie să fie prezentă pe piaţa europeană a chipurilor, ţara noastră având şansa de a reprezenta un element important în cadrul ecosistemului reprezentat de piata semiconductorilor".

Strategia care stă la baza Actului Uniunii Europene privind cipurile va mobiliza investiţii publice şi private în valoare de peste 43 de miliarde euro. Dintre acestea, 11 miliarde de euro, investiţie publică, urmează să fie furnizate direct în cadrul iniţiativei „Cipuri pentru Europa”, în vederea asigurării finanţării corespunzătoare pentru ca UE să atingă poziţia de lider în domeniul tehnologiei, în ceea ce priveşte capacităţile de cercetare, proiectare şi producţie, până în anul 2030.


Articole înrudite