23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Florin Pâslaru a recunoscut că a făcut trafic de influenţă şi a primit doi ani de închisoare
Florin Pâslaru a recunoscut că a făcut trafic de influenţă şi a primit doi ani de închisoare

Fostul deputat Florin Pâslaru a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti a constatat că fostul deputat gălăţean promitea că va rezolva alocarea unor bani din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) către primării din judeţele Vâlcea şi Argeş, în schimbul unui comision.

A fost trimis în judecată, iar Curtea de Apel Piteşti a validat un acord de recunoaștere a vinovăţiei încheiat între Florin Pâslaru şi DNA, potrivit căruia în schimbul unei pedepse de doi ani de închisoare cu suspendare a recunoscut că a făcut trafic de influenţă - vezi galeria de imagini ↓.

Care a fost încregătura de fapte recunoscută de Florin Pâslaru

Potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei, în anul 2017, când nu mai era deputat, dar era consilier la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, s-a întâlnit în Parlament cu un deputat în functie, al cărui nume nu a fost făcut deocamdata public, spunându-i că este consilier la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, iar din această poziţie are putere şi influenţă chiar mai mari decât pe vremea când era simplu deputat. Drept urmare, în perioada aprilie-mai 2018, l-a căutat pe Pâslaru pentru a-i cere să îl ajute cu alocarea unor bani din PNDL către primari din zona sa de interes (Argeş şi Vâlcea). Florin Pâslaru l-a asigurat pe deputat că o să rezolve alocarea banilor pentru că are o relaţie foarte bună cu secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării care se ocupa de PNDL.

Aşa cum se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, în cursul lunii august 2018, deputatul interesat de alocarea banilor din PNDL către anumite primării s-a întâlnit din nou cu Pâslaru la Parlament pentru a discuta despre proiecte, iar Pâslaru l-a asigurat că a vorbit cu secretarul de stat şi că proiectele vor fi aprobate şi în cel mai scurt timp se vor semna contractele de finanţare. În acelaşi context, Pâslaru i-a cerut deputatului să îl împrumute cu 15.000 euro, afirmând că are nevoie de aceşti bani pentru a moderniza studioul de televiziune pe care îl deţine la Galaţi şi că îi va restitui banii pana la sfârşitul anului 2018. Deputatul a fost de acord să-i împrumute 10.000 euro.

La insistenţele primarilor care aşteptau aprobarea proiectelor, deputatul care a promis că va rezolva problema îl presa la rândul lui pe Pâslaru, care "l-a asigurat de reuşita intervenţiilor sale", susţinând că "dacă o să fie nevoie, o să intervină inclusiv pe lângă ministru" şi a mai adăugat că în cazul aprobării finanţărilor vrea şi el o parte din bani.

Cum ar fi ajuns banii la Florin Pâslaru

Aşa cum se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, deputatul căruia i s-a promis rezolvarea problemei s-a întâlnit cu alte două persoane cu care a stabilit modalitatea prin care ar putea să se asocieze pentru căştigarea şi executarea contractelor aferente respectivelor proiecte. S-a stabilit ca una dintre firme să execute lucrarea, altă firmă să furnizeze enzima necesară lucrărilor de asfaltare a drumurilor, iar firma lui Florin Pâslaru să ofere consultanţă în cadrul proiectelor. În luna noiembrie 2019, Pâslaru continua să promită ca problema va fi rezolvată "întrucât el este în continuare preşedinte al Fondului de Dezvoltare şi Investitii (FDI), deşi conducerea Comisiei de Strategie şi Prognoza fusese schimbată".

Sătul de promisiuni deputatul dus cu preşul de Pâslaru a cerut să îi fie restituit restul de bani pe care Pâslaru avea să îi dea din împrumutul acordat în 2018. Cei doi s-au întâlnit la Hotelul Ramada din Râmnicu Vâlcea, iar Pâslaru i-a dat deputatului 9.000 de lei, urmând ca diferenţa să fie restituită până pe data de 10 ianuarie 2020. Cu această ocazie, Pâslaru a continuat să dea asigurări că primăriile din ddiscuţie vor primi finanţare prin FDI şi că acest lucru se datorează intervenţiilor lui, pretinzând, în repetate rânduri "o parte din beneficiile financiare obţinute de acesta pentru situaţia în care proiectele vor fi aprobate, inclusiv să fie scutit să mai restituie restul sumei de bani datorate martorului".

"Recunosc fapta reţinută în sarcina mea. Recunosc săvârşirea infracţiunii şi accept încadrarea juridică a faptei pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva mea", se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Florn Pâslaru.


Articole înrudite