28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galațiul, în fruntea județelor în ceea ce privește implementarea programului Sprijin pentru România
Galațiul, în fruntea județelor în ceea ce privește implementarea programului Sprijin pentru România

Județul Galați se află în fruntea județelor în ceea ce privește implementarea programului „Sprijin pentru România”, prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) emite și distribuie carduri pe care sunt încărcate voucherele sociale în valoare de 250 de lei, informează prin intermediul unui comunicat de presă Andreea Anamaria Naggar, secretar de stat în Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene.
Conform datelor centralizate la nivel de minister, la începutul săptămânii trecute 76% dintre beneficiarii din județul Galați erau deja în posesia cardurilor. Concret, este vorba de 49.964 persoane din totalul de 67.885 de gălățeni care au dreptul să fie incluși în acest program.
Procentual, Galațiul se situează pe poziția a 12-a, la nivel național, după distribuirea a peste 1,5 milioane de carduri. Există patru județe în care gradul de livrare de către Poșta Română depășește 90%: Bistrița - Năsăud (95%), Arad (93%), Covasna (91%) și Botoșani (90%).
La polul opus, sunt 13 județe în care gradul de distribuire este sub 50%, coada clasamentului fiind ocupată de Mureș (19%), Timiș (21%), Satu Mare (26%), Cluj (27%) și Sibiu (27%).
O explicație pentru modul diferit în care s-a realizat distribuirea cardurilor ține de modul cum au reușit să colaboreze instituțiile implicate în program. Listele cu beneficiarii sunt întocmite de catre Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Casa Națională de Pensii și primării, fiind apoi trimise către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Totodată, listele sunt confirmate și de către ANAF, care verifică dacă beneficiarii propuși au sau nu și venituri din alte surse, ceea ce i-ar face neeligibili.
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar sumele pot fi cheltuite în 12 luni de la data încărcării lor.
Cardurile nu sunt transmisibile, ele pot fi folosite doar de către beneficiari. Doar în situația în care acesta nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a folosi ajutorul, poate încredința tichetul unei persoane apropiate, însă doar împreună cu actul de identitate.


Articole înrudite