19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Klaus Iohannis: România va ajuta Ucraina cât va fi nevoie
Klaus Iohannis: România va ajuta Ucraina cât va fi nevoie

Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că „noua lege a minorităţilor naţionale a creat preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române” şi i-a cerut rezolvarea situaţiei, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, notează digi24.ro.
„Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare şi preocupare faţă de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile şi a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internaţional umanitar, şi a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric şi frig.
Preşedintele României a reamintit sprijinul consistent şi multidimensional acordat de ţara noastră, atât prin asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât şi prin susţinerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancţiunilor împotriva Rusiei şi, respectiv, a acţiunilor vizând izolarea internaţională a Rusiei. În context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acţioneze pentru a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie.
Preşedintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităţilor naţionale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române şi al reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina. Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat Preşedintelui Zelenski identificarea rapidă de soluţii care să răspundă şi să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Preşedinţi au agreat ca în perioada imediat următoare miniştrii de externe ai celor două ţări să aibă discuţii cu privire la soluţionarea bilaterală a aspectelor menţionate.
De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei şi a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană.
La rândul său, Preşedintele Ucrainei a transmis mulţumiri pentru sprijinul multidimensional şi extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului şi a subliniat necesitatea continuării susţinerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populaţiei şi a infrastructurii civile.
În ceea ce priveşte aspectele legate de minoritatea românească, Preşedintele Volodîmîr Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluţii, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleaşi drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, se arată în comunicatul remis de Palatul Cotroceni.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis miercuri, în urma unei convorbiri telefonice cu Klaus Iohannis, că a mulţumit României pentru solidaritate şi sprijin în ceea ce priveşte rezistenţa în faţa agresiunii ruse.
„Împreună cu preşedintele Klaus Iohannis am convenit asupra paşilor pentru dezvoltarea în continuare a cooperării dintre Ucraina şi România, în primul rând în sectorul apărării. Am mulţumit României pentru solidaritatea şi sprijinul acordat în ceea ce priveşte rezistenţa în faţa agresiunii ruse. Am discutat formula de pace şi problemele agendei bilaterale”, se arată în mesajul transmis de liderul de la Kiev pe reţelele sociale.


Articole înrudite