03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mai multe reprezentante ale sexului frumos se bat cot la cot cu bărbaţii pentru un fotoliu de parlamentar
Mai multe reprezentante ale sexului frumos se bat cot la cot cu bărbaţii pentru un fotoliu de parlamentar
Campania electorală pentru alegerile parlamentare, programate pentru data de 9 decembrie, se anunţă extrem de interesantă. Nu doar din prisma faptului că, spre deosebire de anii trecuţi, municipiul Galaţi se poate mândri cu extrem de mulţi candidaţi cu notorietate, ci şi pentru că partidele mizează, tot mai mult, pe femei. Reprezentantele sexului frumos se „bat” cu bărbaţii pentru un fotoliu de parlamentar, atât în colegii destinate Camerei Deputaţilor, cât şi Senatului României. Toate cele şase formaţiuni politice care şi-au desemnat candidaţi pentru alegerile parlamentare au mizat pe cel puţin o femeie.  

Femeile din politică preferă Camera Deputaţilor

Cu excepţia Colegiilor 4, 5 şi 6 pentru Camera Deputaţilor şi Colegiilor 1, 3 şi 4 destinate Senatului României, celelalte colegii au fost luate cu asalt de către reprezentantele sexului frumos. Femeile din politică au preferat municipiul Galaţi, astfel că cele mai multe dintre acestea au ales să candideze în Colegiile 7,8 şi 9 pentru Camera Deputaţilor, ce se regăsesc în municipiul Galaţi. Colegiile 2 şi 3 de deputat din judeţ şi 2 Senat, aflat tot în mediul rural, au doar câte o femeie-candidat.
În Colegiul 7 din municipiul Galaţi concurează nu mai puţin de două femei. Este vorba despre medicul Lucreţia Roşca (USL) – deputat în funcţie - şi avocata Lăcrămioara Stavire (PP-DD). Cele două competitoare nu sunt la prima candidatură pentru o funcţie publică aleasă. În timp ce Lucreţia Roşca a candidat pentru prima dată în anul 2008, competiţie în urma căreia o obţinut şi mandatul de deputat, Lăcrămioara Stavire a mai candidat, din partea Partidului Verde, la alegerile locale din data de 10 iunie, pentru fotoliul de primar. Avocata a obţinut, însă, doar 1.636 de voturi.
Două femei s-au încumetat să candideze împotriva deputatului conservator Bogdan Liviu Ciucă, în Colegiul 8 al Camerei Deputaţilor, aflat în municipiul Galaţi. Este vorba despre fizicianul şi profesorul universitar Mirela Praisler (ARD) şi inginerul Neculina Florea (PER). Pentru Colegiul 9 al Camerei Deputaţilor, din municipiul Galaţi, PRM a pregătit un jurist: Anişoara Răchitosu.
Pentru Colegiile 1, 2 şi 3 ale Camerei Deputaţilor, aflate în judeţ, PP-DD a desemnat-o pe Simona Daniela Hapeci – consilier judeţean, PRM – pe avocatul Clemansa Sava, UDMR – pe inginerul Ildiko Timbolschi, iar ARD – pe deputatul în funcţie, de profesie avocat, Carmen Axenie.
În colegiul 2 Senat din judeţul Galaţi, dominat de senatorul PSD Gheorghe Saghian, candidează din partea UDMR profesorul Cecilia Ibolya  Rusu.

Articole înrudite