20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Majorarea chiriilor ANL poate genera grave probleme sociale”
„Majorarea chiriilor ANL poate genera grave probleme sociale”

Decizia primarului Ionuţ Pucheanu de a majora şi de patru ori cuantumul chiriei plătite de locatarii blocurilor ANL, le poate genera acestora mari probleme, spune consilierul local Nicuşor Ciumacenco. Reamintim faptul că primarul a iniţiat o Hotărâre de Consiliu Local conform căreia sumele de plată lunare vor fi majorate de la 54, 67 sau 98 de lei, cât sunt în prezent (în funcţie de suprafaţa locuinţei ANL), la 215, 257 sau 373 de lei, pentru chiriaşii sub 35 de ani. Peste această vârstă, chiria creşte lunar cu până la 15 lei.
„În primul rând, se uită faptul că aceste clădiri au fost construite pentru a adăposti tineri fără posibilităţi materiale, oameni ce nu îşi permit să cumpere o locuinţă sau să achite o chirie conform pieţei libere. Pentru mulţi dintre ei, să dea lunar 2-300 de lei în plus poate fi un efort pe care nu îl pot susţine. Pentru a nu ajunge în stradă, ar trebui să renunţe să îşi cumpere mâncare, haine sau să achite utilităţile. Nu trebuie uitat apoi faptul că, în cazul celor recent mutaţi, aceştia au încheiat un contract pe cinci ani şi nu este normal să fie schimbate regulile în timpul jocului: să se trezească, în prag de iarnă, că au de dat sute de lei în plus faţă de cât au fost de acord la semnarea contractului. Dacă vor fi menţinute, noile tarife ar trebui să fie aplicate doar în cazul contractelor care se vor semna pe viitor, şi nu al celor aflate în derulare”, spune Ciumacenco.
O altă solicitare venită din partea chiriaşilor, spune Ciumacenco, este aceea ca să nu fie inclusă vârsta titularului contractului în rândul criteriilor de calcul, în condiţiile în care mulţi au aşteptat şi peste patru ani din momentul depunerii solicitării şi până la cel al mutării, şi vârsta beneficiarilor a crescut.


Articole înrudite