29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În curând acordul pentru mansardare ar putea fi mai uşor de obţinut. Proiectul de lege, care va lărgi drumul lucrărilor de supraînălţare a blocurilor existente, se apropie de momentul adoptării. „O aşteptăm ca pâinea caldă”, a comentat deputatul gălăţean Bogdan Ciucă, privind proiectul viitoarei legi. Conform modificărilor ce vor surveni, pentru mansardarea imobilelor va fi suficientă obţinerea acordului a 2/3 dintre proprietari. Semnăturile obligatorii vor fi ale celor direct afectaţi, în cazul mansardării ale proprietarilor ultimului nivel. Fără acordul acestora, chiar dacă se va întruni majoritatea de 2/3, lucrarea nu se va putea efectua. Toţi proprietarii vor fi despăgubiţi cu sume corespunzătoare cotelor parte la care nu vor mai fi proprietari prin realizarea mansardării. Despăgubirea se va produce pe cale amiabilă, prin acordul părţilor, sau prin intermediul instanţelor, acolo unde apar neînţelegeri. 
Conservatorul a precizat că susţine proiectul legislativ propus din partea orange a spectrului politic, întrucât modificările ar aduce multe soluţii pentru oraşele în care nu este suficient spaţiu, necesar construcţiei de locuinţe solicitate. Vechile prevederi ale legii cadastrului, încă în vigoare, impun obţinerea acordului tuturor proprietarilor. Dacă un singur proprietar nu semnează acordul, prin refuz direct ori cauzat de absenţa sa din ţară, mansardarea nu se poate realiza. 
Ne reamintim cu toţii că mansardarea a cunoscut la un moment dat o înflorire, cu doar ceva timp în urmă, atunci când economia funcţiona. Elanul a fost în primă fază frânat de cazurile în care lucrările prost făcute au adus proprietarilor ”bucuria” ploii prin tavan, întâmplare ce le-a distrus locuinţele celor aflaţi la ultimele etaje ale clădirilor, înainte de mansardarea acestora. A plouat apoi şi cu procese, instanţele fiind luate cu asalt de către oamenii furioşi că deodată au fost obligaţi să locuiască asemeni boschetarilor, în spaţii ce se degradau cu fiecare zi care trecea de la marea lucrare, ce le distrusese toată agoniseala dintr-o viaţă de om normal.


Articole înrudite