29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul Ciucă este aproape de o victorie privind susţierea unui proiect legislativ extrem de aşteptat de populaţia săracă: scutirea restanţierilor de plata penalităţilor acumulate prin neachitarea la timp a costurilor întreţinerii. Atât proprietarii, cât şi chiriaşii pot beneficia de ştergerea penalităţilor dacă, în termen de 12 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial, îşi achită integral datoria de bază acumulată la întreţinere. Măsura se va aplica familiilor care au un venit de 1.000 de lei pe cap de locuitor. Legea prevede ştergerea penalităţilor inclusiv pentru asociaţiile de proprietari în relaţiile cu furnizorii de servicii.
Ciucă a subliniat atât avantajul restanţierului, cât şi pe cel al furnizorului. Banii pe care îi va aduce populaţia restanţieră, deşi mai puţini decât cei din scripte, vor genera păstrarea locurilor de muncă: "Pe hârtie furnizorii au de primit mulţi bani, dar în realitate nu primesc un leu sau primesc puţin. Pentru un om este descurajant să plăteasă o datorie mare. Dacă are 10 milioane (vechi n.r.) datorie de bază şi încă 10 milioane (vechi n.r.) penalităţi, el nu mai plăteşte. (...)în plus scapă de coşmarul pierderii casei.”  
Proiectul acestei legi a fost reformulat. Discutarea primei propuneri a fost amânată până la încheierea mandatului anterior, ceea ce a dus la picarea automată. În actuala formă au fost luate în calcul şi asociaţiile.
Pe parcursul acestei săptămâni proiectul legislativ a primit aviz favorabil pe fond, în comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Ciucă a mulţumit tuturor susţinătorilor iniţiativei, care provin din întregul spectru politic. Liderii organizaţiilor gălăţene ale tuturor partidelor au semnat ca iniţiatori. Proiectul va modifica legea 230/2007. Ciucă apreciază că săptămâmna viitoare iniţiativa sa ar urma să intre în plenul Camerei Deputaţilor spre aprobare.


Articole înrudite