26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Metropola Galaţi - un proiect în 11 puncte
Metropola Galaţi - un proiect în 11 puncte

Scriam acum ceva vreme că liberalul Ion Ştefan a prezentat într-o conferinţă de presă proiectul cu care se va prezenta în faţa gălăţenilor dacă partidul va decide că merită să intre în competiţia pentru Primăria Galaţi. După cum se ştie, PNL are nu mai puţin de opt candidaţi în lupta pentru poziţia de candidat la alegerile locale de anul viitor pentru Primăria Galaţi. Aceştia se vor confrunta „la scenă deschisă” la sfârşitul acestei săptămâni, după care se va face un sondaj iar cel ales de partid va fi propus spre validare forurilor naţionale. 

Ideea lui Ion Ştefan porneşte de la un plan de creare a unei zone metropolitane, dar alta decât cea care prevede o colaborare cu Brăila, deoarece, în opinia sa, „zona metropolitană Galaţi-Brăila e bună, dar cu şanse mici de realizare, din cauza unor orgolii nejustificate”. Ion Ştefan e de părere că Galaţiul poate crea un pol de dezvoltare prin cooptarea câtorva localităţi gălăţene din jurul municipiului reşedinţă de judeţ, aflate la o distanţă mai mică de 30 km. Vorbim aici de Pechea, Vânători, Smârdan, Cuza Vodă, Tuluceşti, Frumuşiţa, Schela, Şendreni, Piscu, Scânteieşti, Independenţa, Slobozia Conachi şi Braniştea. Acestea s-ar putea uni cu Galaţiul într-o asociere fără personalitate juridică, dar care are avantajul de a acoperi un teritoriu în care trăiesc 363.000 de locuitori şi care ar putea reprezenta a cincea mare aglomerare urbană din ţară, cu avantaje foarte mari în ceea ce priveşte şansele de accedere la fonduri europene pentru proiecte mari. 

Metropola Galaţi, în viziunea lui Ion Ştefan, ar da o nouă şansă municipiului Galaţi, pentru revitalizarea căruia liberalul a făcut şi un plan în 11 puncte, acest plan acoperind cam toate domeniile cu impact esenţial asupra nivelului de trai al populaţiei oraşului. 

Primul punct prevede realizarea a 25.000 de locuri de muncă iar Ion Ştefan spune că e capabil să atingă acest obiectiv, în condiţiile în care în utimii 4 ani a reuşit să creeze, în mediul privat, pe fonduri europene, peste 1.000 de locuri de muncă. Cel de-al doilea punct se referă la crearea unei prize de apă proprii pentru oraş, pentru a nu mai cumpăra de la alţii. De fapt proiectul e mai ambiţios şi se referă la asigurarea tuturor utilităţilor pentru absolut toţi cetăţenii metropolei. Vorbim aici de apă rece şi caldă, căldură, gaze, salubritate, electricitate şi canalizare. Al treilea punct din 11-le lui Ion Ştefan se referă la atragerea de fonduri europene, iar liberalul este convins că se pot atrage fonduri de minim 200 milioane de euro pentru sprijinirea industriei şi agriculturii, mai ales că el personal are în portofoliu circa 100 milioane de euro atrase prin proiecte în mediul privat. Ion Ştefan nu a uitat nici de siguranţa cetăţeanului şi serviciile medicale de calitate, fără de care o comunitate nu poate avea pretenţii de civilizaţie şi trai decent. Un alt punct important se referă la „Strategia Dunăre-Siret-Prut”, care ar putea reprezenta o sursă de dezvoltare, deoarece în prezent zona nu este pusă în valoare deşi suntem înconjuraţi de apă.  

Nu a fost uitat nici programul regional de anvelopare a blocurilor, pentru care luna aceasta se pot depune propuneri şi de care Galaţiul ar trebui să profite, spune Ion Ştefan. În ceea ce priveşte extinderea şi reabilitarea infrastructurii, ar fi multe de spus. Ideea centrală este că fără un drum de centură viabil şi ieşire la drumuri naţionale şi autostrăzi, Galaţiul este un oraş mort. Iar în interior Galaţiul se sufocă, spune liberalul, în condiţiile în care nu avem parcări subterane sau supraetajate. Ion Ştefan îşi propune să rezolve şi probela câinilor comunitari, să reabiliteze zonele de agrement şi turism şi să ofere spaţii verzi şi curate pentru relaxare. Planuri mari, bine structurate, pentru o competiţie internă în partid, dar care pot fi oricând un punct de plecare pentru un plan administrativ de manageriere a zonei.


Articole înrudite