03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nu mai putem ascunde “prafurile” sub preşul negării!
Nu mai putem ascunde “prafurile” sub preşul negării!
Deputatul conservator Bogdan Ciucă şi-a fixat ca targhet eradicarea “magazinelor de vise”. Mai mult, acesta pledează ferm pentru reînfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog, inclusă în rândul Poliţiei. Ciucă susţine că trebuie să recunoaştem atât faptul că avem o problemă reală la nivel naţional privind consumul de etnobotanice, care au făcut deja victime omeneşti, cât şi ineficienţa luptei cu acest flagel. Ca instituţie de sine stătătoare, Agenţia Naţională Antidrog putea atrage fonduri europene şi dezvolta diferit programe de combatere a acestui flagel. “Legea privind reînfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog a fost reîntoarsă la comisii anul acesta. Eu cred că, dacă recunoaştem că avem o problemă cu consumul de droguri, atunci trebuie să dăm forţă Agenţiei Naţionale Antidrog să se bată şi să obţină fonduri europene. Este o dramă îngrozitoare, mai ales că cinismul traficanţilor şi dorinţa de îmbogăţire îi fac pe traficanţi să deschidă chioşcuri (magazine de vise - n.r.) chiar pe lângă şcoli şi licee”.
Deputatul gălăţean este iniţiatorul mai multor proiecte legislative care au ca scop stârpirea acestora (scoaterea în afara legii a unor substanţe vândute în magazinele de vise, interdicţia funcţionării acestor magazine la mai puţin de 5 km faţă de orice localitate, precum şi combaterea dezvoltării magazinelor de vise virtuale). În plus, Ciucă a reuşit să îşi convingă colegii din comisia din Camera Deputaţilor privind combaterea traficului de fiinţe umane că există o legătură strânsă între traficul de fiinţe umane şi etnobotanice, căci victimele sunt mult mai uşor de traficat, după ce în prealabil traficanţii de fiinţe umane transformă victimele în persoane dependente de etnobotanice.
Printre proiectele legislative se află şi una inspirată din legislaţia Marii Britanii, care s-a confruntat la rândul său cu flagelul etnobotanicelor. Ciucă a oferit detalii: „Vrem ca importurile de asemenea produse să funcţioneze cu certificate de conformitate: adică dacă scrie pe plic că este îngrăşământ de bonsai, să aibă de la Ministerul Agriculturii un certificat de conformitate, că este într-adevăr îngrăşământ de bonsai. Pentru că ei bagă sub titulatura de mâncare pentru câini sau îngrăşământ pentru flori tot felul de prafuri cu efecte halucinogene!”. Proiectul amintit mai sus şi cel privind reînfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog au fost depuse de Ciucă în această sesiune parlamentară.
Până la adoptarea acestora, deputatul speră ca autorităţile locale să îşi intensifice acţiunile de închidere a magazinelor morţii. Ciucă a adăugat că, după capitală, Galaţiul reprezintă cel mai mare centru de trafic al etnobotanicelor. Drept pentru care Ciucă le-a recomandat autorităţilor locale să aplice metoda primarului Sectorului 4 al capitalei, care a reuşit să închidă aceste magazine. Din păcate, traficanţii goniţi din Sectorul 4 s-au aciuat în alte zone, unde “li se permite”, inclusiv la Galaţi.

Articole înrudite