04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Pentru prima oară în mandatul său, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a avut un schimb de replici extrem de dur cu prefectul Dorin Otrocol, discuţii care nu s-au purtat în spatele uşilor închise, ci în public, în faţa consilierilor locali, a presei şi a altor directori ai primăriei, prezenţi la şedinţa Consiliului Local desfăşurată joi, 28 mai. 

Disputa a pornit de la o recentă şedinţă a Comisiei de Dialog Social, desfăşurată pe 26 mai, când, la întâlnire, sindicaliştii şi membrii societăţii civile din oraş au discutat, împreună cu prefectul, serioasa problemă a termoficării municipiului. În lipsa primarului Marius Stan şi a viceprimarilor Florin Popa şi Radu Cosca, discuţiile au ajuns, la un moment dat, la capacitatea Electrica de a asigura necesurul de energie electrică al tuturor gălăţenilor, dacă aceştia şi-ar monta centrale termice de apartament. La acel moment, prefectul Dorin Otrocol l-a întrebat pe directorul de la Electrica, dacă "este adevărat ce am auzit prin oraş, sau e un banc... Am înţeles că Primăria ar vrea să facă un sistem de încălzire a trotuarelor!?". "Este adevărat, nu este fals. Dar discuţia asta nu a plecat de la noi, a fost o abordare a acestei discuţii - pe care eu, personal, nu o văd fezabilă - împreună cu Primăria, în care Primăria şi-a pus problema ce se va întâmpla iarna. Am avut această discuţie cu dânşii, ca urmare a faptului că programul de deszăpezire duce la distrugerea bordurilor, trotuarelor, a gardurilor etc... inclusiv gardul Electrica a fost rupt de un buldozer, iarna trecută, iar Primăria a venit cu ideea să facă deszăpezire prin încălzirea trotuarelor. Este o idee. Noi am zis că, dacă vrea să facă ceva demonstrativ, undeva, poate pe o esplanadă în faţa Prefecturii, poate a Primăriei... nu ştiu, nu-mi permit să dau detalii, atât vă spun - este adevărat, a venit o firmă specializată, am discutat cu specialiştii respectivi, iar dânşii au spus că ar trebui 200 de waţi pentru un metru pătrat de trotuar pentru încălzire, deci, pentru un kilometru de trotuar, ne-am termina rezerva de putere calorică pe tot municipiul. Cam asta e...", a răspuns directorul Electrica, Cezar Cristian.

Discuţia desfăşurată la Prefectură, în cadrul unei şedinţe publice, a fost mediatizată, fapt care, însă, l-a umplut de nemulţumire pe primarul Marius Stan, care a răbufnit, joi, la deschiderea şedinţei de CL, acolo unde se afla şi prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.

 

Marius Stan către prefect: “Cerem respect”

 

Precizând că "bărbătesc" ar fi fost din partea prefectului să îl întrebe personal despre proiectul cu trotuarele încălzite, Stan s-a lansat într-un lung discurs la finalul căruia a cerut prefectului respect: "Atât de idioţi să încălzim mii de trotuare din oraş nu suntem şi nici să fim bătaia de joc nu suportăm. Cerem respect!", a spus Stan, reproşându-i prefectului că a prezentat subiectul degivrării trotuarelor - „doar o idee despre care s-a vorbit într-un cadru restrâns, o discuţie informală!” - „într-un "stil caraghios şi jignitor pentru toţi cei care facem parte din administraţia locală". "Nu s-a gândit nimeni niciodată să încălzească trotuarele din Galaţi, este o inepţie şi o tâmpenie! Ne-am gândit, într-o discuţie informală, că poate atunci când ne gândim să construim trotuare noi în faţa unor instituţii publice - primărie, prefectură, şcoli, spitale - decât să venim iarna cu târnăcopul şi să dăm în neştire în pavajul abia făcut şi să-l distrugem, cheltuind apoi iar bani pentru a pune pavajul la loc, am gândit că poate fi o soluţie degivrarea. Degivrarea însemnând introducerea unei rezistenţe electrice... se practică, nu inventăm noi apa caldă. (...) Era o idee discutată într-un cerc extrem de restrâns. Dar de aici şi până să facă, din asta, domnul prefect, un subiect public, să apărem pe toate posturile naţionale ca cei mai tâmpiţi administratori din ţară - noi confruntându-ne cu probleme grave cu căldura din case, situaţie pe care nu noi am creat-o, noi am preluat-o, am luat-o în braţe, am primit-o în plin lovitura şi pe care încercăm să o rezolvăm - şi alţii, pe la spate, ne duc în derizoriu eforturile, de s-a auzit că vor ieşi oamenii din case pe străzi, să se încălzească... Deci nu accept!".

Totodată, Marius Stan i-a cerut socoteală prefectului Dorin Otrocol şi pentru că acesta ar fi pus-o, în aceeaşi şedinţă a Comisiei de Dialog Social, într-o situaţie stânjenitoare, pe directoarea Primăriei, Tincuţa Vrabie, cerându-i acesteia “să prezinte o problemă care nu era trecută pe ordinea de zi şi pe care, ca atare, nu era pregătită să o prezinte”. La şedinţa respectivă, prefectul judeţului Galaţi i-a cerut directoarei să răspundă unei întrebări venite din partea sindicaliştilor din combinat care tocmai remarcau faptul că “s-au împlinit 700 de zile de când Primăria ne tot promite că repară viaductul, iar acesta este în continuare închis. Nici când s-a construit Viaductul nu a durat aşa de mult ca acum, când îl repară. Putem să ştim când va fi redeschis?”. Directoarea Primăriei nu a dau un răspuns clar, ci a promis că se va documenta şi la proxima şedinţă de la Prefectură va prezenta o informare în acest sens, moment în care prefectul Dorin Otrocol i-a amintit acesteia că acelaşi răspuns l-a dat şi în urmă cu câteva luni, pe acelaşi subiect, informarea promisă nefiind prezentată vreodată.      

 

Prefectul către Marius Stan: “N-a fost absolut nicio chestie de băşcălie şi de mişto!”

 

După reproşurile primarului, făcute la şedinţa CL, prefectul Dorin Otrocol i-a spus edilului că nu a intenţionat câtuşi de puţin să îl pună într-o situaţie penibilă: „Dle primar, sunteţi într-o gravă eroare, din punctul meu de vedere. A fost o întrebare adresată directorului de la Electrica, care a răspuns ce-a răspuns”. Cât priveşte discuţia cu directoarea din Primărie, reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus: “Nu am avut nicio problemă cu colega dumneavoastră şi a mea din Primărie. Acum trei luni, doamna directoare a fost întrebată de reprezentantul sindicatului din Combinat când va fi gata Viaductul şi dânsa a spus «Nu ştiu, vă răspund data viitoare». Văzând-o acum în sală, colegul de la sindicat a întrebat-o încă o dată: «Doamnă, trebuia să-mi daţi un răspuns!» N-a fost absolut nicio chestie de băşcălie şi de mişto! Şi eu vă rog frumos, pe viitor, când aveţi vreo chestiune, o discutăm instituţional, nu în public”, a replicat prefectul, încercând, fără succes, să pună punct discuţiei. 

„Dacă ar fi să procedez la fel ca dumneavoastră şi să spun: m-a abordat cineva pe stradă şi mi-a spus că dacă mâine este o nenorocire în Galaţi, mor sute de oameni pentru că nu avem nici măcar saltea gonflabilă, nu avem bărci gonflabile, nu avem scară pentru intervenţii la înălţime... E corect să vorbesc eu aşa ceva? Să fim serioşi, să ne păstrăm decenţa şi să vorbim instituţional!”, a mai adăugat primarul, discurs la care prefectul nu i-a mai dat replica la microfon, ci în cadrul unei discuţii şoptite, pe deasupra capului city-managerul Aurel Vlaicu (care se afla, la masa de şedinţă, între primar şi prefect), discuţie care nu a fost oprită decât la insistenţele consilierului local PC Eugen Găvan.


Articole înrudite