26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiecte de legi pentru alegerea primarilor şi funcţionarea ISU
Proiecte de legi pentru alegerea primarilor şi funcţionarea ISU

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a vorbit despre două proiecte de lege la care a contribuit, respective, alegerea primarilor din două tururi de scrutin şi legea de funcţionare a IGSU.
Referindu-se la primul proiect de lege, deputatul gălăţean a precizat că se pregăteşte să depună, zilele acestea, împreună cu mai mulţi colegi de partid, în Parlament, un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, motivând că primarii trebuie să beneficieze de legitimitate.
„Un proiect de lege pe care urmează să îl depun şi la care mi s-a alăturat un număr important dintre colegii mei are în vedere un subiect asupra căruia PNL inisistă şi revine constant - alegerea primarilor în două tururi. Considerăm că alegerea într-un singur tur, faţă de care noi ne-am opus constant, nu dă posibilitatea ca primarul nou ales sau primarul reales să aibă o legitimitate suficientă, adică el să reprezinte voinţa majorităţii cetăţenilor”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Victor Paul Dobre. El a mai spus că este incorect ca primarii să fie aleşi într-un singur tur, iar preşedintele ţării în două tururi. „Ne dorim să revenim la un sistem de vot democratic, care dă legitimitate celor aleşi, mai ales că, pe măsură ce au trecut anii, din 1990 încoace, rolul primarului în societate, în comunitate, s-a consolidat, responsabilităţile sale sunt uriaşe, iar aşteptările populaţiei se îndreaptă spre cel care e ales primul gospodar al comunităţii”, a mai spus Dobre.
Cât priveşte al doilea proiect de lege, deputatul liberal spune că în perioada următoare va fi supus dezbaterilor din Camera Deputaţilor un proiect de lege privind funcţionarea şi organizarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit deputatului liberal, IGSU este singura armă din cadrul MAI care nu are o lege proprie de funcţionare, funcţionând în baza unei ordonanţe date de Guvernul Năstase, în 2004, prin care se uneau inspectoratele de Pompieri cu cele ale Protecţiei Civile. Între timp, însă, IGSU a evoluat atât ca tehnică de intervenţie, cât şi la capitolul încrederii populaţiei în structura sa, motiv pentru care instituţia are nevoie de o lege proprie, a mai apreciat Dobre, fost sectetar de stat MAI în perioada 2005-2008 şi ministru delegat pentru administraţie în MAI, în 2012.


Articole înrudite