03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Repatrierea românilor decedaţi, o problemă de rezolvat pentru parlamentari
Repatrierea românilor decedaţi, o problemă de rezolvat pentru parlamentari

Costurile prea mari pentru posibilităţile financiare ale unor familii de români ale căror rude îşi pierd viaţa în străinătate este o problemă extrem de actuală. Ultimul caz de acest gen este cel al familiei pecheanului Marian Suruianu, de 25 de ani, care şi-a pierdut viaţa într-un tragic accident de motocicletă, în noaptea de 19 spre 20 martie 2016, în Londra.  Pentru repatrierea trupului neînsufleţit al tânărului, familia a lansat un apel umanitar, în condiţiile în care costurile transportului se cifrează la circa 8.000 de lire sterline, bani de care familia lui Marian nu dispune.
În acest context, în această săptămână, la Senat a avut loc o întâlnire a Comisiei românilor de pretutindeni cu Leontin Cojocea, preşedintele Centrului de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români din Italia (CASCRI). La întrevedere a participat şi Aurora Martin, consilier superior al Autorităţii Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES). Printre temele abordate în cadrul întrevederii s-au numărat problematica repatrierii trupurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi în străinătate. Leontin Cojocea a subliniat „că o mare parte a problemelor legate de repatrierea cetăţenilor români pot fi rezolvate prin simpla aplicare a Legii nr. 416/2001, mai exact acordarea ajutorului de urgenţă de către consiliile locale din cadrul primăriilor familiilor aflate în imposibilitatea acoperirii costurilor repatrierii celor dragi”. Mai mult decât atât, reprezentantul CASCRI a propus înfiinţarea unei funcţii de consilier personal pe probleme de diaspora, în cadrul primăriilor.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, senatorul Viorel Badea, a afirmat faptul că “este a patra oară când este depusă o propunere legislativă care să rezolve această problemă. Repatrierea corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor ţării reprezintă o problemă majoră nerezolvată a României. Există numeroase cazuri în care familiile celor decedaţi nu au suficienţi bani pentru repatrierea acestora iar costurile estimative procedurii repatrierii se situează între 1500 şi 6000 de euro”. O declaraţie susţinută şi de secretarul Comisiei românilor de pretutindeni, senatorul gălăţean Marin Nicolae, care a subliniat: “susţinem toate iniţiativele legislative ce vin în sprijinul comunităţilor româneşti din străinătate”.


Articole înrudite