24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
USR Galaţi anunţă demararea campaniei naţionale "Fără penali în funcţii publice"
USR Galaţi anunţă demararea campaniei naţionale "Fără penali în funcţii publice"

Uniunea Salvaţi România (USR) Filiala Galaţi anunţă că, la nivel central, a fost autentificat la notariat Grupul de iniţiativă al campaniei “Fără penali în funcţii publice”, format din cetăţeni implicaţi în acţiuni civice şi preşedintele comitetului, avocatul Mihai Badea. “Fără penali în funcţii publice” este o iniţiativă cetăţenească susţinută de USR în toată ţara, care îşi propune să strângă 500.000 de semnături într-un termen de 6 luni pentru a modifica Constituţia. În acest sens, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa funcţii publice alese în stat. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, vor mai fi necesari doi paşi: avizul de la Consiliul Legislativ şi publicarea proiectului în Monitorul Oficial. În prezent, integritatea membrilor Guvernului este reglementată prin lege, dar nu şi cea a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, deputaţilor, senatorilor, şi nici cea Preşedintelui României.
"Noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituţie şi ar urma să reglementeze acest aspect: «Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării». Alineatul propus respectă în totalitate Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, pactele şi tratatele internaţionale la care România este parte, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, recomandările Comisiei de la Veneţia şi concordă cu prevederile similare care se regăsesc în constituţiile unor state europene cu îndelungate tradiţii democratice", se arată în comunicatul USR Galaţi.
Rămâne de văzut câte semnături vor strânge useriştii la Galaţi, în condiţiile în care filiala gălăţeană nu reuşeşte să adune mai mult de 15 membri de partid.


Articole înrudite