2 milioane de persoane au tranzitat frontiera în perioada sărbătorilor de iarnă Recomandat

Joi, 03 Ianuarie 2019 15:33
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că în perioada 21 decembrie 2018 - 02 ianuarie 2019, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.000.000 de persoane, din care 1.070.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 930.000 pe sensul de intrare în ţară, şi 466.000 mijloace de transport, fiind înregistrată o creştere cu aproximativ 13% faţă de acelaşi interval de timp, dintr-o perioadă normală. Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 4.000 de poliţişti de frontieră, în medie, au desfăşurat zilnic activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. A fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor. De asemenea, în mod constant, au fost derulate activităţi de cooperare cu autorităţile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului şi a arterelor de control. Cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de intrare în România însă, în urma gestionării situaţiei prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare, nu s-au înregistrat blocaje sau timpi mari de aşteptare, în cazurile respective procedându-se la aplicarea întocmai a prevederilor Codului Frontierelor Schengen.

La frontiera cu Republica Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Albiţa

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut aproximativ 727.000 persoane, cele aeroportuare - 577.000 persoane, dar şi cele de la frontiera cu Republica Moldova - 304.000 persoane. De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă cu un trafic de aproximativ 374.000 persoane, urmat de P.T.F. Nădlac II cu peste 262.000 persoane şi P.T.F. Borş unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 172.700 persoane. Totodată, la frontiera cu Republica Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Albiţa, cu un trafic de peste 122.000 treceri persoane.

Peste 400 de fapte ilegale constatate şi sute de persoane oprite la frontieră

În urma activităţilor desfăşurate în zonele de competenţă, punctele de trecere şi "frontiera verde", poliţiştii de frontieră au constatat în perioada sărbătorilor de iarnă 409 fapte ilegale (195 infracţiuni şi 214 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini. Au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 107.000 lei, au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 1.227.000 lei. De asemenea, nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 185 cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară şi totodată, nu s-a permis ieşirea unui număr de 150 cetăţeni români şi străini din diferite motive legale. La controlul de frontieră au fost depistate 2.946 alerte Schengen ori naţionale, respectiv au fost predate autorităţilor competente 23 persoane date în urmărire generală.

Sărbătorile de iarnă pe rit vechi "ameninţă" frontiera cu Republica Moldova

În perioada imediat următoare mulţi cetăţeni români se vor întoarce la reşedinţele lor din străinătate, astfel se preconizează o creştere a traficului de persoane şi a mijloacelor de transport la frontierele din vestul ţării, fapt pentru care Poliţia de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei de la frontiera româno-ungară unde sunt 11 puncte de trecere ale frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens. De asemenea, având în vedere că în perioada următoare se celebrează sărbătorile de iarnă pe rit vechi, se estimează creşteri ale traficului la frontiera cu Republica Moldova, pe sensul de intrare în ţară, cauzate de numărul mare de persoane care vin în scop turistic în România. Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu