Atacatorul de la mall-ul din Brăila a fost condamnat la 30 de ani închisoare Recomandat

Miercuri, 04 Decembrie 2019 13:44
Publicat în Regional

Pedeapsă record pentru atacatorul de la mall-ul din Brăila. Magistraţii de la Tribunalul Brăila au dat o primă sentinţă în cazul atacului, catalogat, la momentul respectiv, ca fiind unul terorist, de la mall-ul din Brăila, atac soldat soldat cu 10 victime.

Supărat că lucrurile nu merg bine în ţară, un tânăr brăilean, Marius Valentin Parfenie, şi-a pus în cap să ucidă cât mai mulţi oameni. Pentru a-şi atinge scopul, tânărul a furat atunci o maşina după l-a înjunghiat pe proprietar, şi a plecat spre mall-ul din Brăila. Pe drum a lovit cu maşina alţi doi oameni, şoferi ai companiei locale de transport în comun. Ajuns la mall, tânărul a lovit cu maşina şapte oameni, stâlpii de la intrare fiind singurii care au reuşit să îi oprească deplasarea. Totul s-a întamplat în luna noiembrie a anului trecut.

După săvârşirea acestor fapte, brăileanul, în vârstă de 21 de ani acum, s-a ales cu acuzaţii de tentativă la omor, tâlhărie calificată, vătămare corporală din culpă, conducere sub influenţa alcoolului, distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi părăsirea locului accidentului. Pentru toate aceste acuzaţii, brăileanul a primit o pedeapsă de 33 de ani de ani de închisoare, o pedeapsă destul de rară dacă nu vorbim despre o crimă. Dar, cum atacul de la mall a fost la limita unui atac terorist, judecătorii nu au avut milă.

„După contopirea tuturor acestor pedepse a rezultat pedeapsa de 33 de ani o lună şi zece zile de închisoare. Având în vedere că această pedeapsă rezultantă depăşeşte maximul general al pedepsei închisorii de 30 de ani potrivit art. 30 din Codul Penal, judecătorul a decis ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 30 de ani“, a declarat Georgiana Streche, purtător de cuvânt Tribunalul Brăila.

Cei doi şoferi de la compania de transport public din Brăila (vezi galeria foto), care au fost cel mai grav răniţi, au stat cu lunile prin spitale şi abia s-au întors la locul de muncă. Aceştia au rămas cu sechele şi nu mai pot lucra pe autobuzele mari. „Funcţionează ca salariaţi, încadraţi ca şoferi la SC Baricar SA, dar pe alte categorii de mijloace de transport, mai mici, pentru că starea lor de suferinţă pe parcursul atâtor luni a necesitat şi o grijă specială din partea noastră“, a explicat Cornel Săndulescu, director Braicar Brăila.

Cei doi muncitori îşi aduc aminte şi acum clipele de groază prin care au trecut în noiembrie 2018. „Am stat şi prin spitale, am stat şi la pat luni de zile. Piciorul stâng rupt, mâna dreaptă ruptă în totalitate, chiar mi s-a scos din os şi mi s-a prins cu tije. Toată faţa eram strivit. Justiţia şi-a făcut treaba chiar bine“, susţine Dorin Calu, unul dintre şoferii răniţi.

Atât el, cât şi colegul său fac şedinţe de recuperare şi sunt supăraţi că nu vor mai fi niciodată ca înainte. Mai mult, ei nu îşi mai pot face meseria, aşa că, pe lângă traumele psihice şi fizice suferite, trebuie să le suporte şi pe cele ale neputinţei. „Conducem o maşină mică. Nu mai putem lucra pe cele mari pentru că ne dor picioarele, ne dor mâinile şi nu mai putem trage de volan. L-am văzut faţă în faţă la instanţă, nici măcar nu s-a uitat la noi. Nu pot să îl iert cu tot sufletul pentru că mi-a distrus toată viaţa, mi-a distrus şi familia“, susţine Marian Furtună, celălalt şofer rănit.

Întâmplarea de anul trecut a fost uitată de mulţi dintre brăileni. Cu toate acestea, când aud ce pedeapsă a primit Valentin Parfenie, oamenii cred că pedeapsa primită este una meritată. Sentinţa pronunţată de magistraţii Tribunalului Brăila nu este definitivă, iar avocatul lui Parfenie a declarat deja apel. Astfel, după înregistrarea apelului, dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galaţi, acolo unde se va pronunţa o decizie definitivă.

Fapte şi pedepse

- 10 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat. (persoană vătămată Sava Marian, faptă comisă în data de 11.11.2018 pe raza comunei Cazasu din judeţul Brăila)
- 8 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tălhărie calificată. (persoană vătămată Sava Marian, faptă comisă în data de 11.11.2018 pe raza comunei Cazasu din judeţul Brăila)
- 12 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat. (persoane vătămate Calu Dorin şi Furtună Marian, faptă comisă în data de 11.11.2018 pe DE 87-Şoseaua de Centură a Municipiului Brăila, judeţul Brăila)
- 20 de ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat. (persoane vătămate Bocăneţ Rodica, Cristofan Virginia Marlena, Cristofan Mihnea Codrin, Culcer Letiţia Gabriela, Culcer Alexandru, Poenaru Emil, Poenaru Vasilica, Grigore Daniela şi Dumitraşcu Gicu, faptă comisă în data de 11.11.2018 în parcarea Promenada Mall Brăila)
- 3 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.
- 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de părăsire a locului accidentului.
- 1 an şi 2 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de distrugere.
- 1 an şi 2 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu