22 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Steaua fără nume” la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila (FOTO)
„Steaua fără nume” la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila (FOTO)

Teatrul „Maria Filotti” iese la rampă cu un nou montaj, o piesă literară clasică, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian. Spectacolul brăilean, prezentat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, respectă textul original, dar viziunea regizorului Cristian Ban ne propulsează de pe străzile prăfuite ale unui oraş de provincie, spre un cadru aproape fantastic. Am putea să vedem acest eveniment cultural şi ca pe un omagiu pentru cunoscutul dramaturg şi scriitor care s-a născut în 18 octombrie 1907, la Brăila.
Sub pseudonimul Victor Mincu publică piesa de teatru „Steaua fără nume”, jucată în premieră pe 1 martie 1944, la Teatrul Alhambra din Bucureşti. Presa vremii a descris astfel evenimentul: „Autorul Mihail Sebastian se ascunde sub alt nume. Agenţii Siguranţei (Poliţia politică) supraveghează sala teatrului, arhiplin de altfel. Nu a fost un succes, a fost un triumf!”.
Ajutat de inovativa scenografie a Cristinei Milea, regizorul plasează povestea într-un spaţiu rotund, ca un imens ceasornic, focalizând spre jocul actorilor, restrângerea mişcării scenice augumentând emoţia şi discreta dramă, iubirea şi efemera speranţă.
În acelaşi timp creaţia echipei ne aduce într-un mediu al fluidificării temporale, o desprindere din banal, o relativizare a rutinei. Apreciind acest spectacol, scriitorul Tudor Neacşu, om al teatrului, releva întâlnirea benefică dintre clasic şi modern fără a se pierde valoarea acestora, o realizare aproape paradoxală  prin bivalenţa sa.
Regizorul Cristian Ban, dezamăgit de obligaţia obturării accesului fizic la spectacol, care a fost prezentat doar online, declară: „E frustrant că nu ne putem întâlni anul ăsta la Bucureşti şi îmi pare rău că munca noastră nu poate fi văzută pe viu, dar dacă e o parte bună în toată treaba asta e că, oriunde v-aţi afla, puteţi arunca un ochi spre «Steaua fără nume» de la Brăila”.
Laconic şi admirativ, Tudor Neacşu sintetizează: „De văzut!”.
Trupa care a perticipat la spectacol a fost compusă din actorii Narcisa Novac, Nicholas Caţianis jr., Dan Moldoveanu, Monica Ivaşcu, Marcel Turcoianu, Adrian Ştefan, Blanca Doba, Elena Andron şi Ciprian Chiricheş.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite