22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Potrivit reprezentanţilor agenţiei americane FDA (Food and Drug Administration), coacerea sau prăjirea anumitor alimente provoacă formarea de acrilamidă, un cancerigen care se găseşte în fumul de ţigară. Se pare că această substanţă chimică se găseşte în cartofi, cereale, cafea, produse de patiserie, fructe uscate şi multe alimente asemănătoare.

Mai mult, sfatul experţilor de la FDA, de a reduce consumul de alimente prăjite, vine după ce substanţa chimică în cauză a fost studiată în mai multe cercetări pe animale din care a rezultat că ea este asociată cu cancerul. O adevărată problemă este faptul că formarea acrilamidei este aproape inevitabilă în timp ce gătim alimentele la temperaturi mari. Expuse la foc, zaharurile şi aminoacizii găsiţi în majoritatea mâncărurilor pe bază de legume se combină şi formează acrilamida.

Vestea bună este că putem reduce consumul acestei substanţe cancerigene dacă renunţăm să mai consumăm alimente prăjite sau dacă nu mai uscăm mâncarea prea mult pe foc. Din moment ce 40% din caloriile pe care le consumăm conţin acrilamidă, potrivit Grocery Manufacturers Associations, specialiştii de la FDA şi de la Cancer.gov ne propun şi alte metode de reducere a consumului acestei substanţe:

1. Prăjiţi alimentele cât mai puţin. Dacă prăjiţi, de exemplu, cartofi congelaţi, respectaţi instrucţiunile producătorului şi nu depăşiţi timpul de gătire specificat pe ambalaj.

2. În timp ce prăjirea sau coacerea alimentelor duc la producerea acrilamidei, se pare că alimentele gătite în abur, fierte sau la microunde conţin o cantitate mai redusă a acestei substanţe.

3. Nu mâncaţi pâine arsă. Când prăjiţi pâinea nu o lăsaţi prea mult în aparat deoarece cu cât este mai neagră, cu atât conţine mai multă acrilamidă.

4. Conservarea cartofilor în frigider poate creşte cantitatea de acrilamidă ce se va forma atunci când aceştia vor fi gătiţi. Prin urmare, ţineţi cartofii într-o încăpere răcoroasă şi întunecată. De asemenea, FDA recomandă să lăsaţi cartofii feliaţi în apă, timp de 15- 30 minute înainte de preparare.

5. Cartofii prăjiţi sau chipsurile conţin cele mai înalte niveluri de acrilamidă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că studiile au indicat că acrilamida poate produce cancer în rândul animalelor şi că în rândul oamenilor poate provoca leziuni ale nervilor, atunci când este consumată în cantităţi mari.

 


Articole înrudite