07 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun
Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun

Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun, care ajută la controlul apetitului şi al glicemiei, atât la adulţi, cât şi la copii, potrivit prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

"Omiterea micului dejun se asociază cu creşterea ponderală. Micul dejun sănătos scade riscul de diabet zaharat tip 2", a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa.

Pentru un mic dejun sănătos trebuie să alegem apă sau cafea/ceai neîndulcite, în locul sucurilor de fructe sau băuturilor îndulcite.

Putem reduce riscul de diabet mâncând cel puţin trei porţii de legume pe zi, inclusiv legume cu frunze verzi (spanac, salată verde, varză). De asemenea, trebuie să servim trei porţii de fructe proaspete pe zi.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet ne recomandă să alegem nuci, un fruct proaspăt sau iaurt fără zahăr, ca şi gustare. Zilnic, o femeie este indicat să consume o porţie de alcool, iar un bărbat maxim două porţii. Prof. univ. dr. Maria Moţa ne îndeamnă să alegem carnea albă slabă, din păsări de curte sau fructe de mare, în locul cărnii roşii sau procesate.

"Tot pentru reducerea riscului de diabet zaharat, alegeţi untul de arahide în locul cremei de ciocolată/ gemului pe pâine. Alegeţi pâinea integrală în locul pâinii albe, orezul brun în locul celui alb, paste din cereale integrale în locul celor rafinate Alegeţi grăsimile nesaturate (ulei de măsline, rapiţă, porumb sau floarea-soarelui) în locul grăsimilor saturate (unt, alte grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau palmier)", ne recomandă preşedintele Societăţii Române de Diabet.

Un mic dejun sănătos poate fi compus din: ceai/cafea neîndulcite sau apă; pâine integrală, orez sau alte produse; unt de arahide; ouă (fierte, ochiuri în apă); iaurt neîndulcit (cu nuci, seminţe, fructe proaspete; fruct proaspăt (măr, pară, portocală, piersică); cereale integrale, cu conţinut scăzut de zahăr; legume; lapte hipolipidic; nuci şi seminţe; pui/curcan la grătar; peşte; brânză (porţie mică); şuncă, mezeluri (porţie mică).

Un mic dejun nesănătos conţine: sucuri de fructe, piureuri de fructe; pâine albă, produse de patiserie, croissante; gem, miere, cremă de ciocolată; băuturi îndulcite; iaurt cu fructe (dulci); majoritatea cerealelor; alimente prăjite; lapte cu arome.


Articole înrudite