Avocado este un fruct cu multiple proprietăţi pentru organism, despre care se spune că este unul dintre cele mai hrănitoare din lume, ce conţine grăsimi, vitamine, minerale şi fibre, un fruct care nu este acid, nici alcalin şi care se digeră repede.
Avocado este un arbore (Persea americana) originar din Mexic şi Guatemala (America Centrală), din familia Lauracee, împreună cu camforul, scorţişoara şi dafinul. Este cultivat în prezent în toate zonele cu clima caldă sau mediteraneeană. Atât fructul cât şi arborele sunt comestibile. Fiind o plantă tropicală, fructele se coc în orice anotimp. Este un tip unic de fruct. Dacă majoritatea fructelor sunt compuse în principal din carbohidraţi, avocado are un conţinut ridicat de grăsimi sănătoase.
Există mai multe tipuri de avocado, cu formă şi culoare diferite. Există soiuri care au fructe rotunde, iar altele au formă de pară. În ceea ce priveşte culoarea, aceasta poate varia de la verde la negru. De asemenea, fructele pot să cântărească între 220 de grame şi 1,4 kilograme. Cel mai popular tip de avocado este Hass avocado, care tinde să aibă conturul unei pere, iar coaja sa este verde închis şi neregulată.
Avocado este o sursă bogată în vitamina E, potasiu, vitamine din grupul B, vitamina K, acidul folic, vitamina C şi fibre. Conţine mai mult potasiu decât bananele. În plus, mai conţine mici cantităţi de magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, fosfor, vitamina A. Acest fruct conţine grăsimi mononesaturate, care dau o senzaţie de saţietate de lungă durată şi \\\"învaţă\\\" organismul cum să transforme grăsimea în energie. În plus, avocado conţine L-carnitină, un aminoacid care contribuie la realizarea acestui proces.
Îl putem consuma ca atare sau îl putem adăuga în salate, sosuri, pastă, în amestecuri de fructe dar şi în alte preparate. Pulpa sa are o textură cremoasă, ce poate fi combinată uşor cu diverse alte ingrediente. Nutrienţii din avocado se pot oxida destul de repede după decojire, dar dacă se adaugă zeamă de lămâie viaţa lor se prelungeşte semnificativ.
Studii recente arată că fructele de avocado incluse într-un regim alimentar sănătos reduc nivelul colesterolului de tip LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), reduc semnificativ nivelul colesterolului total şi nivelul trigliceridelor sanguine cu până la 20%.
Potasiul este un nutrient de care majoritatea oamenilor duc lipsă. Acesta ajută la menţinerea activităţii electrice la nivel celular şi participă la diverse funcţii importante. Fructele de avocado sunt o sursă generoasă de potasiu, prin care contribuie la reducerea tensiunii arteriale, un factor major de risc pentru infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral şi insuficienţa renală.
Este plin de acizi graşi nesaturaţi, benefici pentru inimă. Majoritatea grăsimilor din fruct sunt reprezentate de acidul oleic, un acid gras mononesaturat, care este, de asemenea, principalul component al uleiului de măsline, considerat a fi artizanul unora dintre efectele sale benefice. Acidul oleic a fost asociat cu reducerea inflamaţiei în corp şi s-a dovedit a avea o influenţă pozitivă asupra unor gene legate de cancer.
Fibrele sunt alte componente benefice găsite în cantităţi relativ mari în avocado. În acest sens, consumul de avocado poate contribui la pierderea în greutate, reducerea cantităţii de zahăr în sânge, dar şi a riscului pentru mai multe boli. Este indicat persoanelor cu diabet şi hiperglicemie.
Grăsimile din avocado ajută la absorbţia nutrienţilor din alte alimente vegetale. Un studiu a arătat că adăugarea de avocado sau ulei de avocado la salată poate creşte absorbţia substanţelor antioxidante cu 2,6 până la 15 ori.
Furnizează antioxidanţi puternici care protejează ochii, printre aceştia numărându-se luteina şi zeaxantina. Studiile au demonstrat că aceste două substanţe se asociază cu un risc redus de cataractă şi degenerescenţă maculară.
Avocado se foloseşte la măştile pentru faţă, care revigorează tenul şi îl fac să pară mai tânăr. Are efecte antiîmbătrânire, reduce iritaţia, petele provocate de soare, coşurile, ajută la producerea colagenului atât de necesar tenului, etc. Este o veritabilă şi importantă plantă pentru industria cosmetică cât şi farmaceutică, alături de Aloe Vera.
Sursa de carotenoizi, fitosteroli, tocoferoli, luteina ajută în prevenirea şi combaterea cancerului de sân, de prostată şi bucal. Consumul de avocado duce la stoparea creşterii şi dezvoltării celulelor canceroase, împiedicând astfel apariţia cancerului.
Avocado este bogat în Omega 9 (acid oleic), un acid gras esenţial pe care corpul îl poate produce în cantităţi limitate şi care este benefic, printre altele, pentru rolul său antiinflamator. Anumite componente din uleiul de avocado sunt utile pentru sănătatea articulaţiilor.
De asemenea, contribuie la întărirea oaselor şi asigură întărirea suprafeţei dinţilor. Avocado are efect în stoparea mirosului neplăcut al gurii.
Conţinutul de acid folic din avocado ajută la dezvoltarea creierului şi a ţesuturilor, mai ales în etapele de creştere rapidă a celulelor. Nu doar că ajută la dezvoltarea creierului în perioada copilăriei, dar contribuie şi la menţinerea sănătăţii creierului. De aceea, avocado este introdus şi în alimentaţia copiilor.
Consumul de avocado duce la stimularea memoriei, ceea ce îl recomandă pentru consum tinerilor şi persoanelor aflate în situaţii şi perioade de efort intelectual susţinut, datorită bogăţiei sale în magneziu şi fosfor.
Piureul de avocado este indicat spre consum mai ales de către invalizi, convalescenţi şi copiii bolnavi, deoarece grăsimile din avocado sunt uşor de digerat şi conţin substanţe antifungice şi antibacteriene.
Nu se recomandă congelarea preparatelor cu avocado. Coaja trebuie curăţată cât mai aproape de fruct, pentru că acolo este zona unde găsim o concentraţie mare de antioxidanţi şi vitamine. Dacă este amar, înseamnă că nu este copt.