Consumul zilnic de căpşuni duce la scăderea semnificativă a nivelului colesterolului rău (LDL) şi al trigliceridelor, arată un studiu al unei echipe italo-spaniole de cercetători, apărut în The Journal of Nutritional Biochemistry şi preluat de passionsante.be.
Un grup de voluntari a inclus în regimul alimentar obişnuit 500 g de căpşuni, consumate zilnic, timp de o lună. La începutul şi la sfârşitul experimentului s-au făcut analize de sânge.
Rezultatele au arătat că nivelul de colesterol rău a scăzut în medie cu 14%, iar cel al trigliceridelor, cu 21%, în timp ce nivelul colesterolului bun (HDL) a rămas neschimbat. Aceste efecte nu s-au mai observat totuşi la două săptămâni după încetarea experimentului, valorile revenind la nivelurile iniţiale.
Autorii pun beneficiile pe seama antocienilor, pigmenţii care colorează căpşunile şi cărora li se atribuie o acţiune antioxidantă. Antocienii se regăsesc în cantităţi semnificative şi în afine, coacăze, dude, cireşe, struguri roşii, castane, portocale şi prune, care se pot consuma alternativ cu căpşunele, încheie passionsante.be.