17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele mai bune zece alimente pentru femei
Cele mai bune zece alimente pentru femei

Deşi este indicat să consumăm cu toţii hrană cât mai sănătoasă, atât bărbaţii cât şi femeile ar trebui să aibă propriul set de recomandări legate de regimul alimentar. Femeile prezintă alt metabolism faţă de bărbaţi, deci alte nevoi nutriţionale, de aceea în dieta femeilor ar trebui să predomine anumite alimente. Iată o listă ce conţine zece alimente pe care femeile ar trebui să le consume:
 
Roşiile
Un carotenoid benefic femeilor este licopenul, un pigment pe care îl găsim în roşii. Studiile au arat că licopenul poate fi eficace în prevenirea cancerului de sân. În plus, acest antioxidant reduce riscul bolilor de inimă – cauza principală a deceselor în rândul femeilor din Statele Unite, Australia şi Anglia.

Seminţele de in
Seminţele de in reprezintă o bună sursă de acizi graşi Omega-3, iar consumul lor reduce riscul de cancer şi boli ale inimii. Proprietăţile antiinflamatoare ale acestor seminţe previn artrita, iar beneficiile digestive pe care ele le aduc ajută în cazul sindromului colonului iritabil; două afecţiuni care se înregistrează în special în rândul femeilor.

Somonul
Somonul are o multitudine de beneficii asupra sănătăţii femeilor. Este bogat în fier – care trebuie introdus în regimul femeilor la pre-menopauză şi în acizi graşi Omega-3 – care îmbunătăţesc starea de spirit. Studiile arată că Omega-3 previne depresiile (care sunt întâlnite de două ori mai mult în rândul femeilor decât al bărbaţilor) şi previne schimbările de dispoziţie.

Merişorul
Numeroase studii au descoperit legături puternice între consumul de merişor şi riscul redus de boli de inimă sau cancer, însă cel mai cunoscut beneficiu al său îl constituie abilitatea de a preveni şi vindeca infecţiile tractului urinar, cum ar fi cistita, care este întâlnită de opt ori mai mult în rândul femeilor. Un studiu indică faptul că două pahare de suc de merişor pe zi pot preveni simptomele infecţiilor urinare în cazul femeilor.

Spanacul
Spanacul este bogat în diverse vitamine şi minerale, însă marele său beneficiul îl reprezintă conţinutul său ridicat de magneziu. Studiile arată că magneziul reduce simptomele sindromului premenstrual care afectează femeile, inclusive balonarea, durerile de sâni şi luarea în greutate.
 
Smochinele
Smochinele sunt un aliment grozav, ele conţinând multe vitamine şi minerale vitale. Două minerale întâlnite în smochine sunt fierul, care este deficient în timpul menstruaţiei şi calciul, care este important pentru femeile aflate la menopauză, mai expuse osteoporozei.

Laptele
Laptele reprezintă o importantă sursă de calciu, benefică pentru sănătatea femeilor, mai ales atunci când este combinată cu vitamina D (întâlnită în varietăţi ale laptelui şi a produselor solide din lapte). Consumul de calciu previne osteoporoza şi reduce sau previne simptomele sindromului premenstrual.

Ovăzul
Ovăzul conţine nutrienţi foarte importanţi pentru sănătatea femeilor. Îmbunătăţeşte sănătatea inimii, digestia, nivelul tensiunii arteriale (hipertensiunea afectează multe femei trecute de vârsta de 50 de ani) şi conţine vitamina B6, care ajută la prevenirea sindromului premenstrual. De asemenea, ovăzul este o sursă de acid folic, care este indicat femeilor atât înainte de sarcină, cât şi în timpul ei, pentru a avea copii sănătoşi.

Alunele de pădure
Toate tipurile de alune sunt sănătoase, însă alunele de pădure aduc beneficii în mod special în cazul femeilor. Un studiu recent a dezvăluit că aceste alimente, bogate în Omega-3, antioxidanţi şi fitosteroli, pot reduce riscul de cancer de sân, ajută în cazul depresiilor, durerilor cauzate de artrită şi contribuie la sănătatea oaselor. De asemenea, alunele de pădure sunt bogate în calciu, magneziu şi acid folic.

Dovleacul
Dovleacul în formă de pară (Cucurbita moschata) – ca de altfel multe alte legume şi fructe portocalii – conţine carotenoizi, cum ar fi alfa-caroten şi beta-caroten şi se încadrează în lista alimentelor pe care femeile ar trebui să le consume. Carotenoizii s-au dovedit a fi eficienţi, scăzând riscul de cancer ovarian şi cancer de sân.


Articole înrudite