Consumul zilnic de alimente care conţin cereale complete reduce riscul de deces prematur în urma unei boli cardiovasculare - este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea Harvard.
Studiul s-a desfăşurat pe aproape 120.000 de adulţi - bărbaţi şi femei -, timp de circa 15 ani , luându-se în considerare factori ca vârsta, indicele de masă corporală sau fumatul, relatează passionsante.be. Consumul zilnic de cereale complete exercită un efect protector împotriva tulburărilor cardiovasculare şi a deceselor survenite din cauza acestora, arată rezultatul cercetării. Faţă de persoanele care nu mănâncă deloc cereale complete, scăderea riscului poate merge până la 15% în cazul unei alimentaţii foarte bogate în astfel de cereale.
Autorii studiului nu consideră nicidecum că cerealele complete ar constitui un remediu miraculos - stilul de viaţă are un rol covârşitor (regimul alimentar, mişcarea, fumatul, alcoolul etc.) - dar apreciază că ele pot contribui la creşterea speranţei de viaţă prin scăderea riscului de mortalitate în urma unor boli cardiovasculare, încheie passionsante.be.