Cinci beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

Vineri, 07 August 2020 18:43
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Este bine cunoscut faptul că românii sunt mari consumatori de seminţe de floare soarelui. Aceste seminţe sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi graşi nesaturaţi şi proteine. Seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de vitamine (A, B6, B9, B1, B2, B3, D, E, K), stimulează sistemul imunitar, sistemul nervos şi participă la fabricarea tuturor celulelor corpului şi a materialului genetic, ADN şi ARN. De asemenea, sunt bogate în antioxidanţi, care protejează celulele organismului de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, luptă împotriva anumitor tipuri de cancer şi a unor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
Iată cinci beneficii pentru sănătate ale seminţelor de floarea-soarelui:
1. Menţin sănătatea ochilor - Seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în vitaminele A şi E, care au efecte benefice pentru sănătatea ochilor. Cercetările arată că un consum de seminţe de floarea-soarelui ajută la reducerea riscului de boli ale ochilor, cum ar fi degenerescenţa maculară legată de vârstă.
2. Menţin sănătatea muşchilor şi a oaselor - Este nevoie de multe proteine pentru a dezvolta muşchi puternici. Sminţele de floarea-soarelui sunt o sursă bună de proteine, care sunt importante pentru muşchi, pentru formarea celulelor şi pentru sânge. Sistemul imunitar şi alte funcţii importante ale organismului depind, de asemenea, de suficiente proteine. 100 de grame de seminţe de floarea-soarelui conţin 19 grame de proteine şi din această cauză sunt recomandate pentru a fi consumate mai ales de vegetarieni, vegani şi sportivi. De asemenea, sunt bogate în magneziu, care ajută la buna funcţionare a muşchilor, previne tensiunea arterială şi apariţia crampelor. Totodată, oasele au nevoie de magneziu. O sută de grame de seminţe de floarea-soarelui conţin între 350 mg şi 400 mg de magneziu, care acoperă complet necesarul zilnic al organismului.
3. Menţin sănătatea inimii - Seminţele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, bogate în acizi graşi polinesaturaţi. Aceste grăsimi bune sunt prietenoase cu inima, deoarece reduc riscul de atac de cord şi de accident vascular cerebral. Acizii graşi nesaturaţi sunt recunoscuţi pentru efectele lor pozitive asupra colesterolului. Totodată, reduc semnificativ riscul de boli coronariene. Aproximativ 65% din lipidele din seminţe sunt acizi polinesaturaţi, în principal acid linoleic, numit şi omega-6 esenţial, care are ca efect scăderea colesterolului din sânge, în special LDL (colesterolul rău). De asemenea, seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în fosfor, care ajută la contractarea muşchiului cardiac şi la reglarea funcţiilor rinichilor. O sută de grame de seminţe de floarea-soarelui conţin 6 g de fier, care promovează formarea sângelui, portejează împotriva anemiei şi a epuizării.
4. Consolidează sistemul imunitar - Un sistem imunitar puternic este cheia menţinerii unei sănătăţi generale bune. Seminţele de floarea-soarelui sunt un bun suport imunitar datorită vitaminei E pe care o conţin. Aproximativ 35 mg de vitamina E se găsesc în 100 de grame de seminţe de floarea-soarelui, de două ori mai mult decât necesarul zilnic al organismului. Vitamina E este considerată un agent anti-îmbătrânire optim. Are efecte antioxidante, protejează împotriva ridurilor şi face părul strălucitor şi frumos. De asemenea, seminţele de floarea-soarelui au un conţinut bogat în zinc şi seleniu, care consolidează sistemul imunitar al organismului. Seleniul este important pentru sinteza ADN-ului, ajută la reducerea stresului oxidativ de pe urma radicalilor liberi şi inhibă proliferarea celulelor canceroase. Zincul este o substanţă importantă pentru vindecarea rănilor, prevenirea acneei, eliminarea infecţiilor şi întărirea sistemului imunitar.
5. Ajută la pierderea în greutate - Seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în fibre şi proteine, care ajută la pierderea în greutate şi la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv.
Potrivit nutriţioniştilor, consumate în cantităţi rezonabile, aproximativ 30 g pe zi, seminţele au calităţi dietetice excelente, în special pentru combaterea diabetului şi a colesterolului rău, informează agenţia de presă Rador.
În dieta dumneavoastră zilnică, puteţi încorpora cu uşurinţă seminţele de floarea-soarelui. Astfel, vă puteţi bucura de seminţe sărate şi prăjite, ca o gustare sănătoasă. Le puteţi presăra în salate, pentru a obţine o textură crocantă şi le puteţi adăuga la prăjituri, tarte, pâine, chifle sau brioşe. Seminţele de floarea-soarelui dau o savoare deosebită omletelor şi preparatelor din legume. Ele se pot amesteca şi se potrivesc foarte bine cu mazăre, ardei, roşii, morcovi, sfeclă sau dovleac, precum şi cu ciuperci, orez, carne de pui sau paste.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu