Ficatul este un organ de mare importanţă care participă la digestie şi în general la buna funcţionare a metabolismului, având diferite funcţii vitale. Este vorba de al doilea organ mai mare, după piele şi care este situat în partea dreaptă a cutiei toracice. Ficatul reglează secreţia anumitor hormoni, depozitează nutrienţi şi produce proteine dar şi enzimele care participă la digestie (bila). Din păcate, ficatul este un organ care poate fi afectat de obiceiurile proaste şi în principal de ingerarea unor de substanţe şi alimente care aduc prejudicii sănătăţii. Tocmai de aceea, următoarele sfaturi date de dr. Cătălin Luca ne pot ajuta să avem grijă de sănătatea ficatului.
Ai grijă de greutatea corporală
Obezitatea şi supragreutatea sunt relaţionate în mod frecvent cu dezvoltarea ficatului gras, iar în acest caz, dacă nu se iau măsurile adecvate, se poate transforma în ciroză hepatică, insuficienţă hepatică şi inclusiv cancer de ficat. Menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase este fără îndoială una din recomandările cele mai importante pentru a avea grijă de ficatul nostru. Realizarea exerciţiilor fizice în mod regulat şi o alimentaţie sănătoasă sunt cele mai recomandate pentru a menţine echilibrul greutăţii corporale. Evitaţi să recurgeţi la diete foarte stricte deoarece acestea pot fi contraproductive, de multe ori aceste diete conduc la carenţe de nutrienţi şi pot provoca îmbolnăvirea ficatului. Alt aspect important referitor la menţinerea sănătăţii ficatului, este evitarea folosirii medicamentelor pentru slăbit deoarece majoritatea acestora sunt metabolizate de către ficat şi pot să-l "intoxice".
Moderează sau mai bine renunţă la consumul alcoolului
Băuturile alcoolice nu sunt recomandate în general, nu doar pentru că afectează ficatul, totuşi, acesta este unul din organele care obişnuieşte să fie cel mai sensibil la consumul de alcool. Este foarte important să se evite consumul excesiv de alcool, deoarece ficatul este organul care trebuie să metabolizeze aceste substanţe, iar consumul de alcool este în mod direct relaţionat cu bolile hepatice precum ciroza.
Urmează o dietă sănătoasă
O alimentaţie greşită poate afecta în mod direct sănătatea şi funcţionarea ficatului, tocmai de aceea trebuie să acordăm mare atenţie acestui aspect şi să facem schimbările necesare pentru a menţine o bună stare de sănătate. În primul rând, evitaţi consumul de zaharuri simple precum zahărul, caramelele, dulciurile din comerţ, prăjiturile, etc. Încercaţi să nu îndulciţi prea mult alimentele sau evitaţi să vă obişnuiţi prea mult cu gustul dulce. Preferaţi cerealele integrale decât versiunile rafinate ale acestora, de exemplu, preferaţi orezul integral, decât orezul alb şi făina integrală decât făina rafinată, albă, deoarece primele variante sunt mult mai nutritive şi în plus furnizează fibre, ceea ce aduce multe beneficii digestiei şi ne ajută să controlăm nivelele de colesterol.
Consumaţi mai multe fructe şi verdeţuri, sunt alimentele pe care de multe ori evităm să consumăm sau lipsesc din dieta modernă, tocmai de aceea este important să consumăm zilnic aceste alimente, aduc vitamine şi minerale precum şi fibre dietetice.
Reduceţi consumul de grăsimi, în special a celor de origine animală, nivelele de colesterol ridicate pot favoriza condiţia de ficat gras şi reduceţi semnificativ sau renunţaţi la consumul cărnurilor grase şi a mezelurilor. Alegeţi grăsimile sănătoase precum cele de origine vegetală şi de preferinţă cele presate la rece sau extra virgine pentru a vă bucura de o nutriţie îmbunătăţită.
Beţi suficientă apă, deoarece aceasta ajută organismul să fie hidratat şi favorizează eliminarea impurităţilor.
Dacă puteţi alege şi vă permiteţi să cumpăraţi alimente organice, acestea vor contribui cu siguranţă la îmbunătăţirea stării de sănătate.
Consultă medicul specialist
Există multe modalităţi de a preveni bolile acute sau grave, iar consultaţiile periodice la un medic specialist sunt de exemplu o măsură bună de prevenire a bolilor. În prezent, analizele complexe de sânge ne pot oferi o viziune generală a stării noastre de sănătate şi este important să acordăm atenţie atât unei probleme cu glucoza, cât şi cu nivelele de colesterol din sânge. În plus, medicul specialist poate evalua starea nutriţională şi poate detecta unele semne sau simptome timpurii de declanşare a unei boli sau afecţiuni.
Informează-te
Dacă vrei să eviţi hepatita, este esenţial în primul rând să ştii cum se transmite. Virusul hepatitei A de exemplu se poate transmite prin alimente care au fost contaminate, în timp ce virusul hepatitei B şi C, se transmite prin sânge şi fluidele corporale. Pentru a preveni hepatita A, mănâncă acasă sau în doar în restaurante şi localuri pe care le consideri sigure şi igienice. Pentru a preveni hepatita B şi C, este recomandabil să nu împrumuţi obiecte de uz personal precum periuţa de dinţi, aparatul de as sau altele de acest gen, care pot veni în contact direct cu sângele sau fluidele tale corporale.