Cum ne îngrijim pielea în funcţie de tipologiile Ayurveda

 
Sâmbătă, 24 Martie 2018 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Oricine îşi doreşte păstrarea tinereţii pentru cât mai mult timp, nu doar pentru că bătrâneţea vine la pachet cu o mulţime de impedimente pe care, conştient sau nu, uneori vrem să le deturnăm către înţelepciune, maturitate şi serenitate, pentru a ne da un "boost" şi a ne face să ne simţim bine.
În mod natural, oricine îşi doreşte să arate tânăr şi să îşi păstreze tinereţea pentru cât mai mult timp, căci a arată bine la 20 ani nu reprezintă, de cele mai multe ori, un efort în sine, însă a arată bine după 50, înseamnă deja o muncă asiduă de respectare a unor principii de viaţă, sănătate, echilibru emoţional-mental. Botoxul, peelingul chimic, acidul hyaluronic şi alte terapii similare sunt concepute pentru a păstra aspectul tineresc al pielii sau pentru a corecta imperfecţiunile apărute odată cu vârstă, însă pentru a ne păstra şi un spirit tânăr, avem nevoie de mult mai mult.

De cât timp ai nevoie ca îngrijire zilnică a pielii şi de ce ai nevoie de fapt

În opinia profesoarei de yoga Dana Ţupa, protocoalele Ayurvedice ajută la menţinerea frumuseţii pielii, la supleţea şi strălucirea ei, fără a există efecte secundare, toxice sau disconfort. Adeseori sunt necesare câteva minute pe zi de îngrijire şi ceva provizii pe care le poţi avea la îndemână când e necesar, multe dintre ele, putându-se regăsi chiar în propria bucătărie.
Mai mult decât atât, specialistul afirmă că îngrijirea pielii trebuie să ţină cont de cele trei tipologii Ayurveda, şi anume: Kapha, Pitta, Vata. “În cazul în care ai fost dotat de la natură cu o constituţie Kapha (constituţia dominată de limfă), atunci poţi spune că ai primit un cadou imens de la mama natură sau pur şi simplu genele te-au ajutat, întrucât această tipologie este binecuvântată cu o piele suplă, destul de groasă şi rezistentă la semnele trecerii timpului, îmbătrânind mai greu şi ridându-se la fel de greu. Celelalte două tipologii, Pitta (constituţia dominată de bilă) şi Vata (constituţia dominată de aer), pot doar spera că, printr-o îngrijire adecvată să ţină cât mai la distanţă semnele timpului, acordând atenţie şi îngrijire suplimentară, pe măsura trecerii timpului”, explică profesoara de yoga.
Experta yoga afirmă că natura Vata tinde în mod normal către uscăciune, deshidratare şi ridare prematură, în timp ce natura Pitta are predilecţie către afecţiuni ale pielii, erupţii cutanate, sensibilitate mare şi acnee. Mai mult decât atât, tipologiile Kapha, Pitta sau Vata se manifestă nu doar la nivelul pielii, ci reflectă modul de a acţiona zilnic, comportamentul şi personalitatea, felul în care ne hrănim, dormim, gândim şi în acest context, pielea, la rândul ei, reflectă în exterior ceea ce există în interiorul nostru.
“Este necesar să existe echilibru interior, o rutină zilnică, o dietă adecvată, odihnă, pentru a păstra sănătatea şi tinereţea pielii. Întrucât pielea este considerată a fi cel mai mare organ al corpului uman, cu atât mai mult este imperios necesar utilizarea produselor naturale, fără conservanţi sau produse chimice pentru îngrijirea sa. Orice punem pe piele se absoarbe în interiorul corpului nostru; nutrienţii sunt absorbiţi direct de piele şi intră în fluxul sanguin şi prin urmare este important să aplicăm numai substanţe naturale şi organice”, menţionează profesoara de yoga.

Gomajul şi exfolierea - Reţete naturale

Pe lângă produsele de hrănire şi hidratare a pielii, specialistul afirmă că avem nevoie şi de exfoliere sau de gomaj, aceasta fiind un bun tratament pentru îndepărtarea celulelor moarte de la suprafaţă pielii, care dau un aspect nemătăsos pielii. Un exfoliant excelent poate fi combinaţia dintre sare bine măcinată, ulei presat la rece şi ulei esenţial pentru aroma-terapie sau parfum.
“Pentru a realiza propriul exfoliant de sare, se combină o ceaşcă de sare fină de mare sau sare de Himalaya, 1/3 cană ulei presat la rece (floarea soarelui, măsline, cocos etc.) şi 10-15 picături de uleiuri esenţiale de alegere. În cazul în care dorim o relaxare a sistemului nervos şi un somn bun, putem opta pentru ulei de lavandă, de exemplu. Recomandabil este să nu se folosească mai mult de două sau trei uleiuri în combinaţie dacă dorim efecte terapeutice. Totul se amestecă bine şi când întregul conţinut devine omogen, se depozitează într-un recipient care se păstrează la duş. Produsul se dă pe piele, imediat după duş şi se poate folosi o mănuşă lufa pentru a freca pielea şi a activa circulaţia sanguină”, declară profesoara de yoga.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu