21 IUNIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dulciurile, alcoolul, mâncarea prea sărată, alimente care scad productivitatea
Dulciurile, alcoolul, mâncarea prea sărată, alimente care scad productivitatea

Anumite alimente au consecinţe dezastruoase asupra activităţii cerebrale, iar nutriţioniştii recomandă consumul lor în cantităţi cât se poate de mici. Printre cele care ucid lent inteligenţa se numără dulciurile, scrie references.be.
Zahărul nu dăunează doar siluetei, ci şi creierului. Pe termen lung, consumul de dulciuri creează probleme de natură neurologică, alterează memoria şi capacitatea de învăţare.
Un al doilea element neindicat este alcoolul, care afectează în primul rând ficatul. Consumul de alcool în exces produce pe termen lung confuzie mentală şi tulburări de memorie. Este afectată şi memoria de lucru: memorarea unui nume, a unui număr de telefon sau a unei adrese pentru o acţiune imediată devine mai grea.
Alimentele fast-food, al treilea aliment menţionat de references.be, modifică substanţele chimice din creier şi provoacă simptome legate de depresie şi anxietate, arată un studiu recent, realizat de cercetători de la Universitatea din Montreal (Canada). Acest tip de alimente foarte grase scade producţia de dopamină, substanţă responsabilă de starea de bine şi de sentimentul de fericire. Dopamina întăreşte şi funcţiile cognitive, capacitatea de învăţare, motivaţia şi memoria.
Şi alimentele prăjite contribuie la scăderea productivităţii. Ele conţin produse chimice, aditivi, intensificatori de gust care distrug lent celulele nervoase ale creierului.
Mâncărurile preparate sunt mereu mai grase şi mai sărate decât cele pregătite acasă. În plus, conţin mulţi aditivi, coloranţi şi conservanţi, toate cu impact semnificativ asupra sistemului nervos. Conţinutul acestor alimente poate creşte şi riscul unor boli degenerative, ca Alzheimer.
Alte alimente nerecomandate pentru creşterea productivităţii sunt cele prea sărate, sarea având un impact negativ asupra presiunii arteriale şi crescând riscul de boli cardiace. Studii ştiinţifice au arătat că un consum prea mare de sare poate afecta funcţiile cognitive şi împiedica procesele de gândire.
Carnea prelucrată nu este nici ea bună pentru cine vrea să aibă o productivitate crescută. Proteinele sunt primordiale pentru menţinerea unei sănătăţi bune, iar în carne se găsesc cele mai multe proteine de calitate. Trebuie însă evitată carnea prelucrată (cârnaţi, mezeluri) care, contrar proteinelor naturale ce ajută la întărirea sistemului nervos, îl slăbesc. Pentru aportul de proteine se recomandă peştele proaspăt (ton sau somon), produsele lactate, nucile şi seminţele încolţite.
Trebuie evitaţi şi îndulcitorii artificiali. Cine vrea să aibă o siluetă de invidiat crede că produsele light sunt o idee bună. Acestea înlocuiesc zahărul cu îndulcitori artificiali care conţin mai puţine calorii, dar care pot avea efecte nefaste asupra sănătăţii. Consumat în cantităţi mari, aspartamul încetineşte funcţiile creierului şi scade capacitatea de învăţare, încheie references.be.


Articole înrudite