18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Grădinăritul, meşteritul şi spălatul maşinii fac bine inimii persoanelor vârstnice
Grădinăritul, meşteritul şi spălatul maşinii fac bine inimii persoanelor vârstnice
Meşteritul, grădinăritul, culesul de ciuperci sau spălatul maşinii sunt activităţi simple de zi cu zi care pot reduce riscul de criză cardiacă sau atac cerebral cu aproape 30% la persoanele de peste 60 de ani, arată un studiu menţionat de AFP. Potrivit studiului desfăşurat în Suedia, persoanele de peste 60 de ani care nu practică sport intensiv, dar care au de obicei astfel de activităţi sunt mai sănătoase vreme mai îndelungată decât sedentarii ce aleg să stea pe canapea.
„O viaţă zilnică în general activă, independent de practicarea regulată sau nu a unor exerciţii fizice, se asociază cu o sănătate cardiovasculară şi cu longevitatea”, se arată în studiul apărut în The British Journal of Sports Medicine.
Cercetarea s-a desfăşurat pe 4.000 de locuitori ai capitalei suedeze, Stockholm, cu vârsta de peste 60 de ani, observaţi din 1997 în medie 12 ani şi jumătate. Oamenii au declarat dacă practică anumite activităţi şi cu ce frecvenţă. Acestea includeau reparaţii în casă, tunsul ierbii sau al gardului viu, întreţinerea maşinii, pescuitul sau vânătoarea, mersul pe bicicletă sau culesul de ciuperci.
Conform cercetătorilor, în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de activitate fizică, riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară (infarct de miocard, accident vascular cerebral - AVC) a reieşit a fi cu 27% mai mic decât în cazul persoanelor inactive, iar riscul de deces din orice cauză - cu 30% mai mic, în perioada studiului.
Promovarea practicării zilnice a unor activităţi fizice ca grădinăritul şi meşteritul în casă ar putea fi la fel de importantă ca îndemnul de a face gimnastică, jogging, adresat adulţilor spre vârsta a treia, mai ales în condiţiile în care vor exista tot mai mulţi vârstnici în multe regiuni ale lumii, menţionează autorii. Ei au ţinut seama şi de alţi factori care ar fi putut influenţa rezultatele, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, alimentaţia, nivelul de educaţie şi starea civilă.


Articole înrudite