20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O "simplă" pastilă poate elimina parţial simptomele sensibilităţii la gluten
O "simplă" pastilă poate elimina parţial simptomele sensibilităţii la gluten

O pastilă conţinând o anumită enzimă le permite persoanelor care manifestă sensibilitate la gluten să consume mici cantităţi din această proteină conţinută de produse din cereale fără a resimţi efectele specifice intoleranţei la aceasta, informează The Telegraph.Persoanele care manifestă sensibilitate la gluten, manifestată prin simptome precum meteorism, diaree şi dureri abdominale, sunt afectate chiar şi de un consum redus de alimente care conţin această proteină.Dr. Julia Konig, cea care a condus un studiu efectuat la Universitatea Orebro din Suedia, susţine că o pastilă conţinând o anumită enzimă, care acţionează ca un supliment, poate juca un "rol important contra glutenului rezidual care este de obicei cauza simptomelor deranjante".În cadrul studiului, 18 voluntari manifestând sensibilitate la gluten au primit un terci preparat din doi biscuiţi de grâu ce conţineau gluten. Pe lângă acesta, unui grup i s-au administrat doze mici din enzima AN-PEP, iar un alt grup a luat pastile placebo.Testele efectuate au demonstrat că enzima a ajutat la descompunerea glutenului din stomac şi din intestinul subţire. Astfel, nivelul de gluten din stomac a fost cu 85% mai scăzut în cazul participanţilor la studiu cărora li s-a administrat enzima în comparaţie cu cei care au primit pastilele placebo.De asemenea, spre deosebire de subiecţii cărora li s-au administrat pastile placebo, cei care au luat enzima au avut un nivel de gluten cu 87% mai mic la pătrunderea alimentelor în duoden, prima secţiune a intestinului subţire.Concluziile studiului au fost prezentate experţilor care au participat la evenimentul "Digestive Disease Week 2017" (Săptămâna Bolilor Digestive 2017) care s-a desfăşurat la Chicago."Studiile demonstrează că şi în condiţiile unei alimentaţii fără gluten poate apărea un consum neintenţionat din acesta, în funcţie de cât de strică este dieta", a explicat cercetătoarea. "Această substanţă le permite pacienţilor cu sensibilitate la gluten să se simtă în siguranţă, spre exemplu când ies cu prietenii la un restaurant şi nu sunt siguri dacă ceva este 100% fără gluten", a menţionat dr. Konig. "În condiţiile în care chiar şi cantităţi mici de gluten îi pot afecta pe pacienţii sensibili la gluten, acest supliment poate juca un rol important în rezolvarea problemei glutenului rezidual, care este de obicei cauza simptomelor deranjante", a completat aceasta, potrivit sursei citate."Concluziile noastre sugerează că această enzimă poate reduce efectele adverse care apar atunci când persoanele sensibile la gluten mănâncă accidental puţin gluten", a mai explicat Julia Konig. "Noi nu sugerăm că (enzima — n.r.) AN-PEP le va oferi acestor persoane capacitatea de a mânca pizza sau paste, surse de cantităţi importante de gluten, însă aceasta îi poate ajuta să se simtă mai bine dacă ingerează din greşeală gluten", a adăugat cercetătoarea.Konig a subliniat că enzima nu a fost testată pe pacienţi cu boala celiacă, aceştia putând suferi efecte importante chiar şi la cantităţi foarte mici de gluten. Persoanele care suferă de boala celiacă nu trebuie să consume gluten chiar dacă îşi administrează această enzimă, a avertizat dr. Konig.


Articole înrudite