29 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Observarea păsărilor diminuează riscul de depresie şi anxietate
Observarea păsărilor diminuează riscul de depresie şi anxietate


Persoanele care locuiesc în cartiere în care trăiesc multe păsări, arbuşti şi copaci au un risc mai mic de a suferi de depresie, anxietate şi stres, potrivit unui studiu efectuat de specialişti de la Universitatea din Exeter, dar şi din cadrul British Trust for Ornithology şi de la Universitatea din Queensland, informează Science Daily.
Studiul, la care au contribuit câteva sute de participanţi, a relevat faptul că observarea păsărilor şi a altor elemente din natură precum arbuştii şi copacii are beneficii pentru sănătatea mentală, indiferent dacă persoanele respective trăiesc în mediul urban sau în zonele de la periferia oraşelor.
Cercetarea publicată în jurnalul "BioScience" a analizat sănătatea mentală a 270 de subiecţi de vârste, venituri şi etnii diferite şi a demonstrat că persoanele care şi-au petrecut mai puţin timp în aer liber în săptămâna precedentă evaluării manifestau o tendinţă mai accentuată către anxietate sau depresie.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au observat că nu speciile de păsări observate de la ferestre, din grădini sau de pe stradă au o relevanţă deosebită pentru sănătatea mentală, ci mai degrabă numărul acestora, în condiţiile în care, potrivit unor studii realizate anterior, majoritatea oamenilor manifestă o capacitate redusă de a identifica speciile observate. Aşadar, este mai importantă pentru starea lor de bine interacţiunea cu păsările, în general, nu doar cu anumite specii.
Datorită acestui studiu "începe să se distingă rolul pe care îl joacă anumite componente din natură asupra bunăstării noastre mentale", după cum susţine dr. Daniel Cox din cadrul Universităţii din Exeter, cel care a condus cercetarea. "Păsările din jurul casei şi din natură, în general, reprezintă o perspectivă promiţătoare pentru medicina preventivă, transformând oraşele în locuri locuibile mai sănătoase şi mai fericite", a completat acesta.
În cadrul unei cercetări realizate în 2016, dr. Cox şi profesorul Kevin Gaston de la Institutul pentru Sustenabilitatea Mediului al Universităţii din Exeter au concluzionat că observarea păsărilor îi face pe oameni mai relaxaţi şi mai conectaţi cu natura.


Articole înrudite