22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Persoanele căsătorite cântăresc în medie cu 2 kilograme mai mult decât cele necăsătorite
Persoanele căsătorite cântăresc în medie cu 2 kilograme mai mult decât cele necăsătorite

Căsătoria ar favoriza luarea în greutate, potrivit unui studiu realizat în nouă ţări europene care a constatat că persoanele căsătorite cântăresc în medie cu 2 kilograme mai mult decât cele necăsătorite. Studiul, publicat în Social Science & Medicine, arată că oamenii căsătoriţi au un indice de masă corporală (IMC) mai ridicat decât celibatarii. Tot ei practică mai puţin sport decât persoanele necăsătorite, relatează pourquidocteur.fr.

Cercetarea s-a desfăşurat pe 10.226 de persoane din nouă ţări (Austria, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, Marea Britanie) şi a ajuns şi la concluzia că viaţa în cuplu oficial se asociază cu o reducere de 15% a riscului de mortalitate prematură.

Soţii stau mai bine în plan cardiovascular, dacă nu în ceea ce priveşte greutate. Femeile şi bărbaţii necăsătoriţi au un IMC mediu de 25,7 (fiind uşor supraponderali), iar cuplurile căsătorite unul de 26,3 în cazul bărbaţilor şi 25,6 la femei. Acest lucru se traduce printr-o diferenţă de 2 kilograme.

„Rezultatele noastre arată cât de mult pot afecta sănătatea factorii sociali. În acest caz, instituţia căsătoriei şi unele schimbări comportamentale care apar în acest context se asociază direct cu alimentaţia şi greutatea”, afirmă Ralph Hertwig, coautor al studiului.

Soţii consumă mai mult produse regionale sau bio şi sunt mai puţin adepţii mâncărurilor de-a gata. „Acest lucru înseamnă că oamenii instalaţi pe termen lung într-o regiune au şanse mai mari să mănânce într-un fel mai conştient şi, cu timpul, mai sănătos”, apreciază Jutta Mata, autorul principal al studiului. Dar mai sănătos nu înseamnă însă şi mai puţin. Acest parametru asociat cu scăderea activităţii sportive în cadrul cuplurilor căsătorite este una din explicaţiile creşterii IMC-ului. 


Articole înrudite