Tratarea chirurgicală a obezităţii este asociată cu un risc mai mic de cancer

 
Joi, 12 Octombrie 2017 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Persoanele care suferă de obezitate severă şi care sunt supuse unor intervenţii chirurgicale pentru pierderea kilogramelor în plus ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta cancer faţă de situaţia în care nu ar trece prin astfel de operaţii, conform concluziilor unui studiu realizat recent în Statele Unite, citat de Reuters.
Oamenii de ştiinţă au examinat date de la aproape 89.000 de pacienţi cu obezitate extremă, printre aceştia numărându-se 22.000 care au fost supuşi unor intervenţii de chirurgie bariatrică în perioada 2005 — 2014 pentru a scădea din greutate. După o perioadă medie de monitorizare de 3,5 ani, 2.543 dintre persoane au fost diagnosticate cu cancer.
Spre deosebire de participanţii la studiu care nu au trecut prin operaţii bariatrice, pacienţii care au suferit astfel de intervenţii au avut un risc cu 33% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer pe parcursul studiului. În plus, acestea au avut un risc cu 40% mai mic de a fi diagnosticate cu tumori asociate cu obezitatea.
''Scăderea riscului de cancer este un motiv în plus pentru a lua în calcul chirurgia bariatrică pentru tratarea obezităţii'', a declarat autorul principal al studiului, dr. Daniel Schauer de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Cincinnati.
''Există multe alte efecte benefice ale chirurgiei bariatrice, inclusiv îmbunătăţirile aduse în cazul diabetului şi al hipertensiunii'', a adăugat Schauer pentru sursa citată. ''De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătăţeşte speranţa de viaţă a pacienţilor obezi'', a completat el.
Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar prevalenţa obezităţii a crescut de peste două ori pe parcursul generaţiei trecute.
Persoanele obeze prezintă un risc mai mare de a dezvolta dar şi de a muri din cauza mai multor tipuri de cancer, printre acestea numărându-se cel de sân, de ovare, de rinichi, de pancreas, de colon, rect şi de măduvă, au demonstrat studii anterioare.
Persoanele obeze se luptă de multe ori să scape de kilogramele în plus sau să îşi menţină greutatea optimă după ce slăbesc.
Schimbările în ceea ce priveşte stilul de viaţă, precum adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi a unui program regulat de exerciţii fizice, ajută de multe ori pe termen lung, însă pot eşua în special în rândul persoanelor care trebuie să dea jos peste 45 de kilograme.
Peste o jumătate dintre intervenţiile chirurgicale bariatrice care sunt realizate astăzi utilizează aşa-numita gastrectomie longitudinală, ce reduce dimensiunea stomacului la mărimea unei banane, potrivit Societăţii Americane de Chirurgie Metabolică şi Bariatrică.
În cadrul prezentului studiu, publicat în ''Annals of Surgery'', doar circa 27% din pacienţii care au suferit intervenţii bariatrice au fost supuse procedurilor de gastrectomie longitudinală. Majoritatea au suferit intervenţii de by-pass gastric, ce izolează o porţiune a stomacului prin crearea unui ''buzunăraş'' de mărimea unei nuci şi redirecţionează o secţiune a intestinului mic.
Peste 80% dintre pacienţii care au participat la această cercetare au fost femei.
În cazul intervenţiilor de chirurgie bariatrică, femeile care se aflau la menopauză au manifestat un risc cu 42% mai mic de a dezvolta cancer în comparaţie cu cele care nu trecuseră printr-o astfel de operaţie. În plus, participantele care au suferit astfel de intervenţii au avut un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer endometrial.
Persoanele care au trecut prin operaţii pentru pierderea din greutate aveau un risc cu 41% mai mic de a dezvolta cancer de colon şi cu 54% mai mic de a face cancer de pancreas.
Însă, când oamenii de ştiinţă au analizat femeile şi bărbaţii separat, nu au identificat nicio asociere între chirurgia bariatrică şi riscul de cancer la bărbaţi.
O limitare a studiului este aceea că durata de monitorizare a fost prea scurtă pentru a cuprinde multe tipuri de cancer care se dezvoltă pe perioadă mai lungă, au notat cercetătorii.
Numărul optim de kilograme care trebuie pierdute pentru a reduce riscul de cancer este de asemenea neclar, a precizat dr. Bruce Wolfe, cercetător la Universitatea de Medicină şi Ştiinţă din Oregon, care nu a fost implicat în acest studiu.
Însă, doar aproximativ 2% dintre persoanele cu obezitate severă optează pentru operaţiile de chirurgie bariatrică în fiecare an, iar rezultatele studiului sugerează că un număr mai mare de oameni ar putea beneficia de pe urma acestui tip de intervenţii, a completat Wolfe pentru sursa citată.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu