01 OCTOMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un stil de viaţă sănătos poate ajuta la prevenirea depresiei
Un stil de viaţă sănătos poate ajuta la prevenirea depresiei

Un stil de viaţă sănătos a fost mult timp asociat cu o stare fizică bună, însă cercetări recente afirmă că efectele acestuia se răsfrâng şi asupra sănătăţii mintale, transmite joi agenţia Xinhua.
Şapte factori de stil de viaţă sănătos, care includ consumul moderat de alcool, alimentaţia sănătoasă, activitatea fizică regulată, somnul adecvat, abţinerea de la fumat, limitarea comportamentului sedentar şi conexiunile sociale frecvente, sunt asociaţi cu un un risc mai scăzut de depresie, potrivit constatărilor unui studiu publicat recent în jurnalul ştiinţific Nature Mental Health.
Studiul a fost condus în comun de o echipă internaţională de cercetători de la mai multe institute, între care Universitatea Fudan din China şi Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
Echipa a identificat cei şapte factori de stil de viaţă sănătos analizând date colectate de la aproape 290.000 de persoane din cadrul Biobank din Marea Britanie, o bază extinsă de date biomedicale şi o resursă de cercetare.
Potrivit rezultatelor, dintre cei şapte factori, somnul de şapte până la nouă ore pe noapte are cel mai semnificativ impact, reducând riscul de depresie cu 22%.
Acesta este urmat îndeaproape de abţinerea de la fumat, care reduce riscul cu 20%.
Menţinerea conexiunilor sociale frecvente reduce riscul de depresie cu 18%, iar o activitate fizică regulată scade acest risc cu 14%.
Limitarea comportamentului sedentar la niveluri reduse până la moderate scade cu 13% riscul de depresie, consumul moderat de alcool - cu 11% şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase - cu 6%.
Studiul a remarcat, totodată, că structura creierului şi mecanismele imunometabolice şi genetice ar putea explica legătura dintre stilul de viaţă şi depresie.
"Coroborate, descoperirile noastre sugerează că adoptarea unui stil de viaţă sănătos ar putea ajuta la prevenirea depresiei", se arată în studiu, notează Agerpres.

Articole înrudite