03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Varza albă este recomandată în peste 100 de afecţiuni ale organismului
Varza albă este recomandată în peste 100 de afecţiuni ale organismului

Varza albă este cunoscută de pe vremea grecilor şi a romanilor, care îi recunoşteau proprietăţile medicinale. Specialiştii susţin, în prezent că varza are rol terapeutic în numeroase afecţiuni.

Varza albă (Brassica oleracea) este o plantă bianuală care face parte din familia Cruciferelor din care fac parte şi broccoli, conopida, varza de Bruxelles, gulia. În lume există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune şi culoare dintre care cea mai cunoscută şi consumată fiind varza albă. Aceasta la exterior are culoarea verde deschis iar spre interior culoarea se deschide devenind albă. Florile sunt grupate în inflorescenţe de culoare galbenă. Varza se cultivă pe continentul european de mai bine de 4.000 de ani. Originile sale sunt mediteraneene.

În varza albă există cantităţi mari de apă, dar şi substanţe tonice precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) şi săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod şi cobalt).

Varza albă poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive.

Nutriţionişti o consideră una dintre cele mai vechi legume ce poate fi considerată un medicament naturist anticancerigen. Leguma este recomandată în peste 100 de afecţiuni ale organismului în funcţie de tipul de varză.

Varza albă, sortimentul românesc, este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antihemoragic, antiseptic, cicatrizant, antidiabetic şi antianemic, potrivit www.dietetik.ro. Este o legumă mai bogată în vitamina C decât portocalele şi are puţine calorii.

Conţine multe substanţe cu efect antioxidant care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi. Mai multe studii de medicină experimentală au demonstrat că tratamentele cu compuşii pe bază de sulf prezenţi în varză determină remisia tumorilor maligne mamare, într-un procentaj de cel puţin 40%. Varza se remarcă prin concentraţia mare de compuşi anticancerigeni, precum lupeolul, sinigrina şi sulforafanul, ce stimulează activitatea enzimelor care inhibă creşterea tumorilor canceroase.

Varza albă este recomandată în tratamentul diabetului zaharat, al litiazei biliare, al tusei, al afecţiunilor renale, al hemoroizilor, al durerilor de ficat şi al ulcerului gastric, potrivit site-ului bio-plafar.info. Sucul de varză este indicat în tratamentul ulcerului pentru că are proprietăţi alcaline şi o substanţă numită glutamină care ajută la reducerea inflamaţiei mucoasei stomacale. Sulful pe care îl conţine varza contribuie la reducerea severităţii ulcerelor stomacale.

De asemenea, sulful — regăsit într-o concentraţie mare în varză — luptă împotriva infecţiilor, ajută la vindecarea infecţiilor microbiene şi în rapiditatea cicatrizării rănilor.

Varza albă acţionează ca laxativ. În varza murată se găsesc aşa-numitele "bacterii prietenoase" care combat constipaţia prin reglarea florei intestinale. Are foarte multe fibre, drept urmare promovează un tranzit intestinal sănătos.

Această legumă poate fi folosită ca vitaminizant pentru pacienţii care se refac după o boală. Prin conţinutul de vitamina A întârzie îmbătrânirea, hrănind ţesuturile.

Varza albă murată poate constitui un remediu excelent în tratarea alcoolismului.

Consumul zilnic a câte 200-300 de grame de salată de varză crudă ajută în reglarea ponderală, pe termen lung. Varza cu frunze verzi este foarte hrănitoare fiind foarte bogată în fibre alimentare, multe vitamine şi minerale, furnizând în acelaşi timp un număr foarte mic de calorii, ajutându-ne să slăbim natural. Obiceiul de a consuma timp de 3 sau 4 zile pe săptămână salată din această legumă în cantităţi mari are şi următoarele avantaje: reduce cantitatea de hrană consumată la fiecare masă şi ne ajută în regimurile disociate.

Cercetătorii Universităţii de Medicină din Hawaii au evidenţiat faptul că unii compuşi din varză împiedică transportul colesterolului cu densitate redusă (forma periculoasă a acestuia) către vasele de sânge şi ţesuturi. De asemenea, varza împiedică formarea plăcilor de aterom şi sclerozarea pereţilor arterelor. Conţinutul de potasiu din varză conduce al reglarea presiunii arteriale, pentru diminuarea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Potasiul este un bun vasodilatator, care relaxează vasele sanguine şi ajută fluxul sanguin să circule mai bine.

Consumul de varză crudă sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular şi cel nervos potrivit site-ului sfatulmedicului.ro. Varza conţine acid lactic, cunoscut pentru efectul său pozitiv asupra musculaturii. Bogată în vitamine şi minerale, substanţe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni ce intensifică procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen şi anti-oboseală.

Acidul folic din varză este excelent pentru femeile însărcinate, care au nevoie de acest compus pentru a feri nou-născutul de malformaţii congenitale.

Pielea arată mai bine, mai luminoasă dacă mâncăm varză, tot datorită antioxidanţilor care ne protejează de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete şi a altor factori de mediu care ne pot afecta stratul superior al dermului.

Pentru persoanele care suferă de probleme cu tiroida, consumul de varză este contraindicat deoarece poate interfera cu nivelul de iod din organism şi poate agrava boala.


Articole înrudite