14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Belodedici  şi Vlădoiu cred că se poate face ceva în sectorul juvenil
Belodedici şi Vlădoiu cred că se poate face ceva în sectorul juvenil

Miodrag Belodedici şi Jean Vlădoiu sunt implicaţi în sectorul juvenil al Federaţiei Române de Fotbal. Cei doi au fost formaţi ca jucători pe vremea când pregătirea centralizată era în vogă. Cei doi sunt convinşi că românii au talent pentru sportul rege, însă metodele de pregătire trebuie schimbate.
Miodrag Belodedici a declarat: „Eu sunt de 8 ani la Federaţie şi am vrut să aplicăm modelul spaniol, apoi am trecut la cel englezesc, am încercat sistemul francez, însă cred că modelul ar trebui să fie constituit de sistemul românesc de dinainte de 1989. Dacă vom investi cu adevărat în fotbal vom avea rezultate. Nu putem realiza lucruri măreţe doar cu vorbe. Oamenii care au decizia, nu mă refer la preşedintele FRF, pot să schimbe ceva. Este nevoie de o investiţie masivă din partea guvernului pentru a mişca lucrurile. Chiar dacă am văzut că au existat critici cu privire la metodele care existau în fotbal înainte de 1989, trebuie să ne amintim că atunci se investea masiv în copii şi juniori. Noi am fost formaţi atunci, iar generaţia noastră nu a putut fi depaşită în ceea ce priveşte performanţele obţinute”.
La rândul său, Jean Vlădoiu a spus: „Cred că lucrurile se vor schimba încetul cu încetul şi în România în ceea ce priveşte sectorul juvenil. Venirea domnului Kovac la cârma compartimentului copii şi juniori nu poate însemna decât un pas înainte. Va trebui să îl ascultăm pe dânsul, pentru că a făcut lucruri uimitoare în Belgia. Nu trebuie să ne fie ruşine să învăţăm de la cei mai buni. Sper ca lucrurile să meargă pe făgaşul dorit, aşa cum, de asemenea, sper ca România să se califice la turneul final al campionatului european din 2016, care se va disputa în Franţa”.
Compartimentul destinat copiilor şi juniorilor din România are nevoie de un sistem care să fie creat după un model occidental de succes. Antrenorii care activează în sectorul juvenil din România au nevoie de un restart, pentru că metodele pe care le-au folosit mulţi dintre ei până acum sunt depăşite. Belodedici şi Vlădoiu au fost creaţi de un sistem care nu mai poate fi repetat. Totul este ca oamenii care se ocupă la momentul actual de sectorul juvenil să creeze o mixtură în care elementele occidentale să se combine cu realităţile autohtone.


Articole înrudite