29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Rădăcinile ierbii” au poposit la Toflea
„Rădăcinile ierbii” au poposit la Toflea

Grass Roots (sau, în traducere, „Rădăcinile Ierbii”) este un proiect care vizează fotbalul amator. Întoarcerea la originile sportului-rege reprezintă unul dintre obiectivele UEFA. România face parte din acest proiect încă din 2009, dar până acum fosta conducere a Federaţiei a lăsat la voia întâmplării evenimentele legate de acest proiect. Fiecare Asociaţie Judeţeană de Fotbal a organizat după propria viziune evenimentele legate de acest proiect. Odată cu venirea la conducere a lui Răzvan Burleanu şi a echipei sale, lucrurile s-au schimbat. Cum pe 21 mai s-a sărbătorit Ziua Mondială Grass Roots, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi, Liviu Ciubotariu, şi şeful departamentului juniori, Marius Cosoreanu, s-au deplasat la Toflea, unde au organizat o manifestare care a cuprins elemente de pregătire tehnică şi meciuri. La eveniment au participat peste 100 de copii romi din zonă. Veselia, ambiţia, entuziasmul şi calităţile native ale copiilor au contribuit la realizarea unui eveniment de excepţie. Acţiunea nu s-ar fi putut desfăşura fără sprijinul viceprimarului Mitică Stoica. Acesta este şi preşedintele clubului Juventus Toflea, club care are o echipă de juniori A foarte bună. La final, toţi participanţii au primit mingi şi echipament sportiv din partea Federaţiei Române de Fotbal şi a AJF Galaţi.
În zona comunei Brăhăşeşti există mare dragoste pentru fotbal. Conducerea AJF, prin preşedintele Liviu Ciubotariu, este decisă să-l sprijine pe viceprimarul Mitică Stoica în demersul acestuia de a realiza o bază sportivă de nivel european.

Declaraţii:

Liviu Ciubotariu - preşedinte AJF Galaţi: „Astăzi, la Toflea, cu ocazia Grass Roots Day, am organizat un festival pentru copiii de etnie romă într-o localitate unde sportul rege este pur şi simplu divinizat. Aici există o arie de selecţie foarte mare. Dintre aceşti copii vor încerca cei din localitate să-şi selecteze viitorii performeri. Aţi văzut că la acţiune au participat peste 100 de copii de la Brăhăşeşti, Gohor şi Toflea. Am început cu câteva elemente de antrenament, după care am trecut la jocuri. La final, Asociaţia Judeţeană de Fotbal împreună cu FRF le-au acordat premii care au constat în mingi şi echipament sportiv. Sunt bucuros că această acţiune a avut o participare atât de numeroasă. Asta înseamnă că fotbalul are încă destui adepţi, iar baza de selecţie din judeţul nostru este mare.”
Mitică Stoica - viceprimar Toflea: „Copiii de la noi din zonă iubesc cu adevărat fotbalul. Ne bucurăm că suntem în sfârşit băgaţi în seamă. Fosta conducere a Federaţiei nu a dorit să cunoască ce talente fotbalistice sunt aici, în zonă. Acum, cu schimbările care s-au produs atât la Federaţie cât şi la AJF, sperăm să fim sprijiniţi cu adevărat. Eu am fondat clubul Juventus Toflea în 2007 şi pot să vă spun că interesul copiilor faţă de acest sport este uriaş. Am fondat acest club pentru incluziunea copiilor romi în societate prin educaţie fizică şi sport. De atunci caut soluţii pentru înfiinţarea unei baze sportive moderne. Sperăm ca până la anul să accesăm fonduri europene pentru realizarea unei astfel de baze. Este un vis nebun al meu, dar eu sper să-l realizez până la urmă. Cred că Guvernul trebuie să investească în romi şi după aceea să aibă pretenţii de la etnia noastră. Soluţia disciplinării romilor este legată de investiţiile în infrastructura sportivă. Să plecăm cu educaţia acestor copii încă din clasa 1 şi sunt convins că ei se vor integra perfect în societate. Sportul disciplinează şi educă mai mult chiar decât familia.”


Articole înrudite