29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rugby: A fost stabilit lotul naţionalei României pentru Cupa Mondială
Rugby: A fost stabilit lotul naţionalei României pentru Cupa Mondială

Stafful tehnic al echipei naţionale de rugby a României a stabilit lotul de 33 de jucători care va evolua la Cupa Mondială din Franţa, a anunţat, miercuri, Federaţia Română de Rugby pe site-ul oficial.
Căpitanul echipei va fi Cristi Chirica (26 ani), jucător ce evoluează pe postul de flanker sau la închidere. El a mai fost căpitanul României o singură dată, la victoria în faţa echipei Tonga, 32-20, într-un meci disputat la Bucureşti în noiembrie 2021. De asemenea, acesta a fost unul dintre principalii marcatori de eseuri ai echipei în această ediţie a Rugby Europe Championship, cu 5 încercări, evoluţiile sale remarcabile propulsându-l în echipa turneului.
Vicecăpitanii echipei sunt Ovidiu Cojocaru şi Mihai Macovei.
În echipă sunt 19 jucători de înaintare şi 14 jucători de treisferturi. Cel mai titrat jucător este Mihai Macovei cu 104 selecţii, urmat de Florin Surugiu cu 102. Cel mai în vârstă jucător este mijlocaşul la grămadă Florin Surugiu, 38 de ani, 8 luni şi 5 zile, iar cel mai tânăr component al lotului este mijlocaşul la deschidere Mihai Mureşan, 20 ani. 10 luni şi 13 zile.
De asemenea, Mihai Macovei are şi cele mai multe puncte marcate pentru România în actualul lot, cu 100 puncte - 20 eseuri.
Din cei 33 de jucători, 9 evoluează în Franţa, iar 24 în România, astfel: 8 - CSA Steaua, 6 - CSM Ştiinţa Baia Mare, 5 - CS Dinamo, 5 - SCM USV Timişoara.
Din lotul lărgit de jucători, nu s-a putut conta pe Ionel Melinte, Sioeli Lama şi Marius Antonescu, din motive medicale, în timp ce Atila Septar a părăsit cantonamentul echipei naţionale din motive personale.
"Înseamnă foarte mult pentru mine să fiu căpitanul echipei noastre la Cupa Mondială şi asta mă motivează să lucrez din greu ca să trag echipa după mine în meciurile care vor urma. Mă bucur că îl vom avea lângă noi pe Mihai Macovei, majoritatea am crescut cu el în echipă, a avut grijă de noi, ne-a sprijinit şi cred că mulţi dintre noi, jucătorii de linia a treia mai avem de învăţat de la el. Sunt convins că va fi lângă mine, lângă echipă în momentele grele şi ne va ajuta pentru că el a mai trăit această experienţă extraordinară. Prezenţa lui contează foarte mult pentru ca ştie cum să ne ridice şi să ne motiveze în momentele grele din antrenamente şi din meciuri. Obiectivul echipei este sa facă meciuri bune la RWC pentru că vom juca cu echipe mari şi trebuie să ne ridicăm nivelul de joc. Vom avea nevoie de fiecare fan alături de noi pentru că de fiecare dată, în meciurile grele ei ne-au dat puterea de a trece peste momentele dificile, fanii au fost întotdeauna al 16-lea jucător care a venit cu un impact bun şi pozitiv asupra echipei", a declarat Cristi Chirica, căpitanul României la Cupa Mondială.

Lotul României pentru Cupa Mondială din Franţa:

Pilieri: Alexandru Savin (CSA Steaua), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Thomas Creţu (Stade Francais), Alexandru Gordaş (CS Dinamo), Costel Burţilă (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), Iulian Harţig (RC Bassin d'Arcachon);
Taloneri: Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Florin Bărdaşu (CSA Steaua);
Linia a II-a: Adrian Moţoc (Biarritz Olympique), Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare);
Linia a III-a: Cristi Chirica (CS Dinamo), Mihai Macovei (RC Bassin d'Arcachon), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Dragoş Ser (CSA Steaua), Cristi Boboc (CSA Steaua), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Damian Strătilă (CSA Steaua);
Mijlocaşi la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Florin Surugiu (CSA Steaua), Alin Conache (SCM USV Timişoara);
Mijlocaşi la deschidere: Gabriel Pop (CS Dinamo), Mihai Mureşan (CSM Ştiinţa Baia Mare), Tudor Boldor (CS Dinamo);
Aripi: Nicolas Onuţu (CS Vienne), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara), Tangimana Fonovai (CSA Steaua);
Centri: Taylor Gontineac (Rouen Normandie), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Tevita Manumua (SCM USV Timişoara);
Fundaşi: Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), Paul Popoaia (CSM Ştiinţa Baia Mare).

Cupa Mondială de rugby se va desfăşura între 8 septembrie şi 28 octombrie. ''Stejarii'' vor evolua în Grupa B şi vor disputa primul meci pe 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux, apoi vor întâlni campioana mondială Africa de Sud, pe 17 septembrie (Bordeaux), pe 30 septembrie va avea loc meciul cu Scoţia (Lille), iar pe 8 octombrie e programată partida cu Tonga (Lille).
Până atunci, România va mai juca un meci test, contra Italiei, pe 19 august, în deplasare. În primele două meciuri de pregătire, România a pierdut la Bucureşti cu formaţia Statelor Unite, scor 17-31, iar apoi a fost surclasată de Georgia la Tbilisi cu 56-6, scrie Agerpres.

Autor: Albert Gabriel OPRIŞAN


Articole înrudite